Kina nakon smrti ribara pojačala patrole oko tajvanskih otoka

Foto: EPA

Kina pojačava patrole oko grupe rubnih otoka kojima upravlja Tajvan. Tenzije su porasle nakon što su se dva kineska ribara utopila tijekom potjere obalne straže koja ih je optužila za neovlašten pristup, prenosi CNN.

Kina je jučer rekla da će divizijom Fujian ojačati svoju obalnu stražu koja će ići na redovne patrole u području oko kineskog grada Xiamena i tajvanskog otočja Kinmen, koju su udaljeni samo desetak kilometara. Ovo znači da će se kineska i tajvanska obalna straža mimoilaziti, što bi moglo dovesti do sukoba.

Tijekom incidenta koji je doveo do ove eskalacije četvorica ribara su pala u vodu. Dvojicu je spasila tajvanska obalna straža, a dvojica su nađeni na obali bez svijesti. Iz bolnice na otočju su potvrdili da su preminuli.

Peking za smrti krivi tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu stranku (DPP). Napisali su da je incident "povrijedio osjećaje stanovnika obaju strana tjesnaca, upravo u doba kad slave Novu godinu".

Iz Kineske partije objavili su: "Ribari na obje strane Tajvanskog tjesnaca love ribu u području Xiamen-Kinmena još od drevnih vremena. Nema ograničenih ili zabranjenih voda". Također su zatražili puštanje dvojice ribara koji su trenutno u pritvoru. Slučaj istražuju tajvanski tužitelji.

Odgovor Tajvana

Kineska partija smatra da je Tajvan, koji je samostalna demokratska država, dio njihovog teritorija. Kineski brodovi često plove tajvanskim prostorom. Tajvanski službenici izrazili su žalost oko smrti, ali tvrde da je obalna straža djelovala unutar zakona.

Tajvanski ministar pomorstva tvrdi da će ribari biti vraćeni u domovinu. Tvrdi da tajvanska obalna straža, bez obzira na rastuće tenzije, spašava kineske ribare i brodove u tjesnacu. U zadnje tri godine, prema njegovim navodima, su spasili preko 20 Kineza.

Kina je povećala ekonomski, vojni i diplomatski pritisak na Tajvan otkad je DPP došla na vlast 2016. Prije toga, dok je državom vladala stranka Kuomintang, koja je bila prijateljski nastrojena prema Pekingu, obalne straže Kine i Tajvana surađivale su u vježbama i akcijama spašavanja.

Pročitajte više