Kina naredila zatvaranje američkog konzulata u Chengduu: "Odgovornost je na SAD-u"

Foto: Epa

KINA je naredila zatvaranje konzulata Sjedinjenih Država u Chengduu, nekoliko dana kasnije nakon što je SAD odredio obustavu rada kineskog konzulata u Houstonu.

U priopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da su američki diplomati u Kini jutros primili obavijest da Peking ukida dozvolu za rad konzulatu u Chengduu i da im je naređeno da "zaustave svoje sve poslove i aktivnosti", piše CNN.

"Incident je izazvao SAD"

Ministarstvo dodaje se kako je SAD "izazivao incident" zatvaranjem ureda u Houstonu, što "ozbiljno krši međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa".

"Nismo zadovoljni trenutnom situacijom između Kine i Sjedinjenih Država, a odgovornost je u potpunosti na SAD-u. Još jednom pozivamo Sjedinjene Države da odmah ponište neosnovanu odluku kako bismo mogli povratiti bilateralne odnose u normalu", priopćilo je ministarstvo.

State Department i američko veleposlanstvo u Pekingu nisu odmah bili dostupni za komentar.

Pogoršani odnosi između Kine i SAD-a

Odnosi između Washingtona i Pekinga narušeni su značajno ove godine zbog niza razloga, od trgovine i tehnologije do koronavirusa, kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru i njezinog odnosa prema Hong Kongu.

U velikom govoru u četvrtak, Pompeo je rekao da Washington i njegovi saveznici moraju koristiti "kreativnije i snažnije načine" da pritisnu kinesku Komunističku partiju da promijeni načine postupanja, nazivajući to "misijom našeg vremena".

Pročitajte više