SAD optužuje Kinu da je analno testirala njihove diplomate. Kina: To je bila greška

Foto: EPA

SLUŽBENI Peking je u četvrtak imao zaista nesvakidašnje priopćenje. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, rekao je na dnevnom brifingu novinarima da "Kina nikad nije tražila od američkih diplomata da se podvrgnu testiranju (na covid-19) analnim brisom". 

Naime, Washington Post je prošlog tjedna izvijestio kako se nekoliko pripadnika američkog diplomatskog osoblja u Kini požalilo State Departmentu da su bili podvrgnuti testovima na covid analnim brisom. Kineski liječnici smatraju ovu metodu testiranja točnijom od brisa nosa, odnosno s manje lažno negativnih rezultata - unatoč tome što je ovakav bris, naravno, neugodniji i invazivniji.

"State Department nikad nije pristao na ovu vrstu testiranja i uputio je prosvjed izravno ministarstvu vanjskih poslova (Kine) kad smo saznali da je dio osoblja bio podvrgnut istom", otkrio je glasnogovornik State Departmenta za američki portal Vice.

Peking rekao Washingtonu da je testiranje bilo greška, javno sve negira

Posebno je zanimljivo to što američki glasnogovornik rekao da je Peking uvjeravao Washington kako je testiranje provedeno "greškom" te da je diplomatsko osoblje prema propisima izuzeto od analnog testiranja koje je obavezno za putnike pri dolasku u neke dijelove Kine. To bi značilo da je kineski glasnogovornik u četvrtak lagao kad je demantirao takve navode. 

"Uputili smo osoblje da odbije ovaj test ako se od njih zatraži da mu se podvrgnu, kako je bio slučaj i u prošlosti", dodao je američki glasnogovornik.

Ovaj glasnogovornik je također priopćio kako je Washington "posvećen garantiranju sigurnosti svih američkih diplomata i njihovih obitelji te očuvanju njihovog dostojanstva, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i drugim relevantnim diplomatskim zakonima".

Kineski znanstvenici tvrde da su analni testovi pouzdaniji

Analno testiranje zahtijeva se u nekim kineskim regijama i za ljude u karanteni. Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je izjavila da se u nekim slučajevima koronavirus može lakše detektirati u analnim uzorcima nego u uzorcima brisa nosa i grla. Ipak, priznala je da analni brisevi nisu pogodni za masovno testiranje zbog neugodnosti i nepopularnosti. Prema instrukcijama kineske komisije, analni uzorci se prikupljaju umetanjem pamučnog brisa tri do pet centimetara duboko u rektum. 

Vijesti o takvim testovima izazvali su paniku na kineskim društvenim mrežama prošlog mjeseca. Jedan Australac koji je doputovao u Kinu rekao je prošle godine za Vice da je osjećaj bio kao da ima proljev. 

Kina je, podsjetimo, kombinacijom drakonskog lockdowna na početku pandemije i masovnog testiranja u kasnijoj fazi uspješno okončala prvi val epidemije koronavirusa u travnju i spriječila drugi val koji je prošle jeseni pogodio ostatak svijeta, odnosno sjeverne hemisfere. 

Pročitajte više