Kina osudila prosvjede u Hong Kongu: "Nanose štetu vladavini prava"

Foto: Epa

KINA je osudila protuvladine prosvjede u Hong Kongu kao razorne na rijetkoj konferenciji za medije na kojoj su njezini dužnosnici komentirali krizu u autonomnom kineskom gradu. 

"Ovi grozni incidenti teško su naštetili vladavini prava, javnom poretku, gospodarstvu i životu ljudi u Hong Kongu", rekao je glasnogovornik Ureda za poslove Hong Konga i Makaa u Pekingu, najviše vlasti nad bivšom britanskom kolonijom. 

Pozvao je "ljude na svim društvenim ljestvicama da jedinstveno progovore i ustanu protiv nasilja" i pritom optužio "mali broj ljudi" za narušavanje vrijednosti regije. Nijedna civilizirana zajednica ne bi dopustila toliko nasilja, dodao je. 

Prosvjedi zbog zakona o izručenju

Prema pisanju South China Morning Posta, to je prva konferencija za medije koju je ured održao od 1997. i dolazi nakon tjedana prosvjeda protiv predloženog zakona o izručenju kriminalnih osumnjičenika u Kinu. 

Iako je zakon koji je izazvao prosvjede u lipnju odgođen na neodređeno vrijeme, stotine tisuća prosvjednika nastavile su izražavati svoje nezadovoljstvo financijskim središtem vlade i, kako kažu, prekomjernom policijskom silom. 

U nedjelju su policajci ispaljivali gumene metke i suzavce u pokušaju tjeranja prosvjednika iz vladinih i poslovnih četvrti Hong Konga. 

Napad na prosvjednike

Napetosti su eskalirale prošlog vikenda kada je skupina muškaraca odjevena u bijele kratke majice, za koje se vjeruje da su pripadnici trijade ili lokalne mafije, napala prosvjednike na željezničkoj stanici. 

Prosvjednici su također pozvali na ostavku gradske čelnice Carrie Lam i veću demokraciju. 

Hong Kong autonomni je kineski grad s posebnim pravima i povlasticama do 2047.

Pročitajte više