KINA PONOVNO ODBACILA VIŠESTRANAČJE

Kineski su čelnici ponovno odbacili višestranačje, upozorivši da bi odricanje od vodeće uloge komunističke partije odvelo Kinu u propast, javila je u nedjelju agencija Xinhua. L

U priopćenju što su ga objavili 13 visokih dužnosnika i sveučilišnih profesora nakon kolokvija posvećenog misli bivšeg predsjednika Jiang Zemina kaže se kako "Kina, u svojoj demokratskoj praksi, neće prihvatiti višestranačje na zapadnjački način". "Odricanje od vodeće uloge komunističke partije u Kini bi značilo... propast zemlje, a narod bi bio bačen u bijedu i patnju", upozorava se u priopćenju.

Među potpisnicima priopćenja su predstavnici odjeljenja za propagandu centralnog komiteta, središnje partijske škole, ministarstva za obrazovanje i vojske.

U priopćenju se odbacuje tolerancija prema disidentima: "Ustrajavanje u borbi protiv unutarnjih i vanjskih neprijateljskih snaga koje žele uništiti socijalistički sustav predstavlja važan aspekt narodne demokracije."

Kineski predsjednik Hu Jintao je povodom 82. obljetnice osnutka komunističke partije 1. srpnja pozvao na proučavanje Jiang Zeminove teorije "trostrukog predstavljanja" koja poziva na integraciju kineskih novonastajućih klasa, među kojima i kapitalista, u komunističku partiju.

Pročitajte više