Kina prijeti tvrtkama u Hong Kongu koje podržavaju prosvjednike

Foto: EPA

KINESKI državni mediji, povezani sa strogo kontroliranim društvenim mrežama, pojačali su pozive na bojkot tvrtki za koje se sumnja da podržavaju svakodnevne prodemokratske prosvjede u Hong Kongu.

Među glavnim metama kampanje koju vodi Peking su hongkonška zrakoplovna tvrtka Cathay Pacific, tajvanska kuća čaja i japanski proizvođač popularnog energetskog napitka Pocari Sweat.

"Četiri grijeha Cathay Pacific Airlinesa", objavio je prošlog tjedna Narodni list, glasilo Komunističke partije na vlasti i nabrojao djelovanja osoblja skupine za koje se drži da su skloni prosvjednom pokretu.

Hong Kong proživljava najtežu krizu nakon što su ga 1997. britanske vlasti vratile Kini uz val prosvjeda posljednja dva mjeseca.

Prosvjednici proširili zahtjeve

Nakon što su obustavili plan izručenja Kini, prosvjednici su proširili svoje zahtjeve i sada traže više demokracije.

Kineski državni mediji neprestano upozoravaju na radikalne prosvjede koje organiziraju "nasilni kriminalci". Kineske društvene mreže, koje kontrolira "Veliki informatički zid" koji su podigli kontrolori režima, nastavljaju s kritikama.

Kineska stranica za mikroblogove Weibo objavila je kampanju #BoycottCathayPacific koja je pregledana 17 milijuna puta i 8000 komentirana.

Dio osoblja Cathay Pacific pridružio se prosvjednom pokretu.

"Posljednjih 50 dana vlada je ignorirala zahtjeve naroda i uz pomoć policije ih pokušala ušutkati", napisao je sindikat osoblja te tvrtke. 

Mladi komunisti brane Kinu

Liga mladih komunista je na svojoj društvenoj mreži brzo odgovorila da je "Cathay Pacific više puta sudjelovao u nemirima u Hong Kongu, odigravši ružnu ulogu".

Yifang, tajvanska franšiza popularnog čaja, također je na meti Pekinga jer je jedan od dućana tog čaja u Hong Kongu izložio plakat potpore prodemokratskim prosvjedima.

Pročitajte više