Nakon Evergrandea, problemi u još jednoj velikoj kineskoj građevinskoj kompaniji

Foto: EPA

Kineske banke navodno namjeravaju spasiti jednu od najvećih kineskih građevinskih kompanija nakon što je njen kreditni status prema Moody'su u ponedjeljak spušten na status smeća (junk). Peking želi obnoviti povjerenje u propadajuću kinesku nekretninsku industriju i čini se da radi punom parom kako bi spriječio da China Vanke krene putem Evergrandea i Country Gardena, koji ne mogu vraćati dugove i prijeti im likvidacija, piše CNN.

Kineski državni mediji izvijestili su u utorak da je 12 vodećih banaka, uključujući šest najvećih državnih banaka, u pregovorima za osiguravanje sindiciranog kredita za Vanke u vrijednosti do 80 milijardi juana (11,2 milijardi dolara) kako bi kompanija mogla ispuniti nadolazeće rokove za plaćanje dugova.

Osiguranje kredita još uvijek nije izvjesno, javlja državni medij Cailianshe, pozivajući se na neimenovan izvor blizak bankama i kompaniji. Drugi državni medij, Economic Observer, izvijestio je da nekoliko osiguravajućih društava šalje delegacije u sjedište Vankea radi nove runde pregovora kako bi se izbjeglo neplaćanje dugova.

Druga najveća nekretninska kompanija u zemlji

Osnovan prije 40 godina, Vanke je prošle godine bio druga najveća nekretninska kompanija u zemlji, ali je pogođen padom potražnje za stanovima i padom cijena nekretnina.

Vrijednost dionica Vankea porasla je na burzama u Hong Kongu i Shenzhenu nakon izvještaja o potencijalnom novom financiranju. U utorak su dionice na hongkonškoj burzi završile s rastom od 10,3%, dok su na burzi u Shenzhenu rasle 5,7%. No, i dalje su u minusu ove godine.

Moody's je u ponedjeljak srezao Vankeovu ocjenu na Ba1, što se često naziva "junk" rejtingom. To znači da kompanija mora ponuditi viši prinos na svoje obveznice kako bi nadoknadila veći rizik od neplaćanja obveza koji investitori preuzimaju.

"Ovaj potez odražava Moody'sovo očekivanje da će kreditni pokazatelji, financijska fleksibilnost i likvidnost China Vankea oslabiti tijekom sljedećih 12 do 18 mjeseci zbog pada prodaje i rastuće neizvjesnosti u vezi s pristupom financiranju usred dugotrajnog pada tržišta nekretnina u Kini", rekao je Kaven Tsang, potpredsjednik u Moody'su.

Druge međunarodne agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga S&P i Fitch zadržale su Vankeov rejting na investicijskoj razini.

Osnovan 1984. u Shenzhenu, Vanke je vodeća kompanija u kineskom sektoru nekretnina. Njen osnivač Wang Shi smatra se "kumom" ove industrije i časopis Time ga je uspoređivao s Donaldom Trumpom. To je bila prva nekretninska tvrtka iz Kine koja je izašla na burzu, s istaknutom javnom ponudom dionica 1991. na tada još mladoj Shenzhenskoj burzi.

Kako bi se obranila od neprijateljskog preuzimanja od strane kineskog investitora, kompanija je 2017. omogućila da shenzhenška regionalna vlada postane glavni dioničar. Trenutno je 33,4% Vankea u vlasništvu je Shenzhen Metroa, kojeg kontrolira grad Shenzen.

Jedna od rijetkih koja je bila financijski zdrava

Prije nego što je manjak gotovine postao javan krajem prošle godine, kompanija je bila jedna od rijetkih u građevinskom sektoru koju su međunarodne agencije smatrale financijski zdravom.

Potez Moody'sa odražava rastuću zabrinutost da toksični tržišni uvjeti, uključujući slabu potražnju i otežano kreditiranje, u kineskom sektoru nekretnina povlače čak i relativno zdrave tvrtke s čvrstim državnim potporama.

Prodaja Vankea pala je 2023. godine za 10% na 376,12 milijardi juana (52,4 milijarde dolara). Samo u  siječnju 2024. godine prodaja je pala za 32%. Investitori su se posljednjih mjeseci rješavali Vankeovih dionica. Na burzi u Hong Kongu dionice su od studenog prošle godine izgubile gotovo 30% vrijednosti. Tijekom ove godine pale su za 9%.

Peking se od 2021. godine trudi sanirati svoju nekretninsku krizu. Tada je Evergrande, najzaduženija nekretninska kompanija na svijetu, propustio platiti međunarodni dug. Kriza se potom proširila i desecima kompanija nisu uspjele vratiti novac vjerovnicima. Posljedice su podrivale povjerenje kupaca nekretnina, poslovnog sektora i investitora te zaprijetile su širem gospodarstvu.

Mjere poticaja koje su dosad provele kineske vlasti nisu uspjele oživjeti sektor. Prodaja nekretnina pala je 2023. godine za 6,5% u odnosu na 2022. godinu. Investicije u nekretnine pale su 9,6%, što je druga uzastopna godina pada.

Prošlog je tjedna kineski ministar stanovanja Ni Hong rekao novinarima tijekom zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa da će regulatorna tijela podržati "razumne" potrebe za financiranjem razvojnih projekata nekretnina. Ponovio je "bijelu listu" mehanizma koji su nedavno uspostavljeni kako bi se ubrizgala likvidnost u sektor u krizi. Više od 6000 projekata nekretnina diljem zemlje uspjelo je ishoditi razvojne kredite od banaka.

"Peking neće spašavati kompanije koji su u ozbiljnim problemima"

No, ministar je isto tako rekao da Peking neće spašavati kompanije koji su u ozbiljnim problemima: "Nekretninske tvrtke koje su ozbiljno nesolventne i izgubile su svoje operativne sposobnosti, trebali bismo pustiti da bankrotiraju ili budu restrukturirane".

"Mi smatramo da je ton negativan", napisali su analitičari iz Nomure u ponedjeljak. Rekli su da je Ni jasno dao do znanja da je prioritet vlade osigurati provedbu nekretninskih projekata, a ne zaštititi poslovanje kompanija.

Pročitajte više