KINA U SREDIŠTU POZORNOSTI NA VALUTNIM TRŽIŠTIMA

Dolar je protekloga tjedna na svjetskim tržištima deviza zabilježio najvišu razinu u zadnjih šest tjedana u odnosu na jen, a kretao se i oko najviših razina u zadnjih pet mjeseci prema euru, uslijed većih kupovina dolara izazvanih novim dvojbama glede kineskog gospodarstva.

Dolar je skočio 1,5 posto prema jenu te trenutno iznosi 110,5 jena. Iako je nešto oslabio prema euru, koji je tjedan završio na 1,1976 dolara, i dalje se drži blizu najviših razina u proteklih nekoliko mjeseci.

Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je da zemlja treba vrlo snažne mjere kako bi stišala uzavreli rast gospodarstva, koji je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini dosegao 9,7 posto, te se zaštitila od inflatornih pritisaka. No, trgovci dvoje glede izgleda za usporavanjem užarenog kineskog gospodarstva, što ih je potaknulo na veće kupovine dolara. Brige ulagačima zadala su i izvješća da su kineske vlasti naložile nekim manjim bankama da privremeno obustave kreditiranje. Izvori u nekoliko kineskih banaka kazali su da su zaprimili nalog za obustavu davanja zajmova tijekom idućih nekoliko dana, što su analitičari protumačili kao posljednjim potezom vlade da se obuzda lako dobivanje kredita kako bi se pomoglo usporavanju snažnog rasta. "Čak je i kineski premijer kazao da je vlada predana provedbi snažnih mjera radi stišavanja rasta", kazao je valutni strateg iz ABN AMRO, Paul Mackel.

Strane valute koje nose visoke prinose poput australskog dolara i jena pogođene su padom cijena plemenitih i baznih kovina izazvanog mjerama kineske vlade. Valutni strateg UBS-a u Singapuru, Ashley Davies kazao je da je nejasno u kojoj će mjeri usporiti kinesko gospodarstvo ove godine te koliko će to općenito imati utjecaja na cijene roba. "Svako usporavanje rasta kineskog gospodarstva općenito se smatra lošim kako za jen tako i za australski dolar, bilo kroz niže cijene roba ili slabiji izvoz u Kinu", kazao je, pak, Mark McFarland, valutni analitičar UBS-a. jen je prošloga tjedna oslabio i prema euru, i to za 2,6 posto, pa euro stoji 132,3 jena.

Snagu dolaru daje i porast američkog BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 4,2 posto, prema preliminarnim podacima američke vlade. Dodatno, na tržištu rada situacija se i nadalje popravlja. Po najnovijim podacima, u proteklome tjednu broj novih nezaposlenih smanjio se za 18.000, na 338 tisuća. Plaće i beneficije radnika uvećane su, pak, u prvom tromjesečju za 1,1 posto, što je njihovo najveće povećanje u zadnjih godina dana.

Ulagači se klade da će se razlike u kamatnim stopama između Sjedinjenih Država i eurozone smanjiti do kraja ove godine, kako će američka središnja banka Fed poduzimati korake u sprječavanju pregrijavanja brzorastućeg američkog gospodarstva. Kratkoročne kamatne stope u SAD-u na najnižoj su razini u posljednjih 46 godina, no tržišta očekuju da će u nekoliko navrata biti podizane do kraja godine. "Očekivanja povećanja kamatnih stopa u SAD-a primakla su se s kraja godine bliže ljetu, i to na kolovoz i rujan," kazao je Armin Mekelburg, valutni strateg u HypoVereinsbank u Muenchenu.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više