Kina zabranila američkim ratnim brodovima uplovljavanje u Hong Kong

FLOTILI američkih ratnih brodova koji su namjeravali u Hong Kongu provesti četiri dana radi proslave američkog praznika Dana zahvalnosti, zabranjen je ulazak u luku.

Iz početka nije bilo jasno zašto je američkom nosaču aviona Kitty Hawk i njegovim pratećim brodovima zabranjeno usidrenje, javlja CNN. Čelnici luke Hong Konga rekli su da nisu bili obaviješteni o dolasku brodova, iako su oni najavili svoj dolazak.

Ovaj događaj je donio iznenadan obrat u američko-kineskim odnosima, koji su posljednjih mjeseci zahladili zbog iranskog nuklearnog programa.

U prošlosti je Kina uvijek zabranjivala američkim brodovima ulazak u luku bivše britanske kolonije kad god bi došlo do zategnutih odnosa. No, kako kažu stručnjaci za američko-kineske odnose, ovaj put odnosi i nisu tako loši.

"Ovo je iznenađenje. Nikad nisam čuo da su brodovi poslani natrag na ovaj način. Žao mi je svih obitelji koje su iz daleka došle ovdje kako bi nakon dugo vremena vidjeli svoje bližnje," rekao je David Zweig, profesor kineskih međunarodnih odnosa na sveučilištu Hong Konga.

Zapovjednik nosača Kitty Hawk je rekao da im nije objašnjeno zašto im je zabranjeno  usidriti se u vodama pored Hong Konga. Njegova ratna skupina sada je na povratku u matične luke.

Ured kineskog ministarstva obrane u Hong Kongu objavio je da će pogledati zašto je došlo do ove zabrane.

Ulazak američkim ratnim brodovima zabranjen je 1999. kada je NATO pogodio kinesku ambasadu u Beogradu tijekom krize na Kosovu te nakon sudara američkog špijunskog aviona i kineskog lovca u travnju 2001.

Odnosi između Kine i SAD-a su se popravili u nekoliko posljednjih godina, no dvije međunarodne sile trenutno se ne mogu složiti oko rješenja pitanja u vezi iranskog nuklearnog programa.

D.M.

Pročitajte više