Kina žestoko napala tajvanske izjave o nezavisnosti

KINA je danas žestoko odgovorila na jučerašnje izjave tajvanskog predsjednika o nezavisnosti, nazvavši svakoga tko priča o separiranju Tajvana o Kine kriminalcem kojemu će suditi povijest.

Nove napetosti dolaze u prilično nezgodno vrijeme. Naime, izjave tajvanskog predsjednika poklopile su se upravo s kineskom najavom da će povećati vojni budžet za 17,8 posto d bi "spriječila nezavisnost Tajvana".

"Tajvan mora biti nezavisan. On je suverena, nezavisna država van Narodne Republike Kine, a potraga za nezavisnošću je zajednički cilj svih Tajvanaca, i to već dugo.", rekao je tajvanski predsjednik jučer. Dodao je i da će Tajvan tražiti vlastiti ustav, daljnji razvoj i promjenu imena iz službenog Republika Kina u Tajvan.

Kina danas odgovara u stilu kakav je nama u Hrvatskoj poznat s početka 90-ih.

"Ne slušajte lokalne vođe. Tko god se bude htio odvojiti od Kine u povijesti će biti upamćen kao kriminalac", rekao je kineski ministar vanjskih poslova.

"Nastavit ćemo voditi politiku 'jedne Kine'. Ujedinit ćemo velike mase naših sunarodnjaka u Tajvanu da se odlučno usprotive tajvanskom traženju de iure nezavisnosti i svim oblicima separatističke aktivnosti", dodao je kineski premijer.

Oglasila se i kineska Narodna oslobodilačka vojska, preko svog delegata, koji je rekao "Mi se žestoko protivimo tajvanskoj nezavisnosti i čuvat ćemo jedinstvo Narodne Republike Kine".

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i više je puta prijetila da će traženje nezavisnosti rezultirati vojnom akcijom. Tajvan je od 1949. pod samoupravom i suštinski je država za sebe, ali Kina to ne priznaje.

Doslovno jedina zaštita na koju Tajvan može računati je ona SAD-a, s kojim ima ugovor prema kojemu mu najveća svjetska sila nabavlja obrambeno oružje. Ali, kad vam je u susjedstvu država koja u stalnoj postavi ima 2 milijuna vojnika, a koja može u vrlo kratkom roku mobilizirati stotine milijuna, onda vam je prostor djelovanja izrazito skučen.

J.D.

Pročitajte više