Kakve veze imaju jastozi iz američkog Mainea s koronom?

Foto: Shutterstock

SREDINOM rujna Marcel Schliebs, analitičar dezinformacija sa Sveučilišta Oxford, koji je 18 mjeseci pratio poruke koje su kineski diplomati i državni mediji širili na Twitteru, uočio je pojavu iznenađujuće teorije o podrijetlu koronavirusa. Zha Liyou, kineski generalni konzul u Kolkati u Indija, objavio je na Twitteru neutemeljenu tvrdnju da je covid-19 mogao dospjeti u Kinu iz Sjedinjenih Američkih Država putem pošiljke jastoga iz Mainea, koja je došla na tržnicu morskih plodova u Wuhanu u studenom 2019. godine. Radi se o posljednjoj u nizu teorija koju kineski profili na društvenim mrežama šire od početka pandemije, piše NBC News.

Dodatnim istraživanjem Schliebs je otkrio mrežu od više od 550 računa na Twitteru koji šire gotovo identičnu poruku, prevedenu na više jezika, među ostalima engleski, španjolski, francuski, poljski, korejski, pa čak i latinski, svaki dan otprilike u isto vrijeme između 8 i 11 sati po kineskom standardnom vremenu. Neki od računa imaju vrlo malo ili nimalo pratitelja, ističe Schliebs, dok su drugi izgledali kao računi koji su nekad bili autentični, ali su oteti i prenamijenjeni radi širenja dezinformacija.

"Zaista je teško sve povezati, ali može se vidjeti da postoji koordinirani napor i da je to prokineski narativ", rekao je Schliebs, istraživač računalne propagande na oxfordskom Programu za demokraciju i tehnologiju.

"Kinezi pokušavaju izbijanje covida povezati s SAD-om"

Članci u kineskim medijima, podijeljeni na društvenim mrežama, u više su navrata sugerirali da covid-19 možda potječe iz uvoza smrznute hrane. Isti kineski diplomat, primjećuje Schliebs, već je u prosincu pisao na Twitteru o teoriji da je covid mogao stići u Wuhan s nekog drugog mjesta putem "hladnog lanca" i pozvao na istragu neutemeljene tvrdnje da je američka vojska umiješana u širenje virusa.

"Ovo je treća ili četvrta teorija kojom kineski dužnosnici pokušavaju nekako povezati izbijanje covida s SAD-om. Izgleda površno i nesofisticirano kada pogledate pojedinačne račune. Ali ove vrste mreža osmišljene su kako bi pokušale potaknuti određene teme na društvenim medijima. Bez obzira na to hoće li netko prihvatiti teoriju o jastozima ili američkom programu biološke obrane u Fort Detricku, ovakvi pokušaju imaju učinka u zamućivanju istine i zbunjivanju ljudi", rekao je Bret Schafer, voditelj tima za manipulaciju informacijama u neprofitnoj organizaciji Alijansi za osiguranje demokracije.

Schliebs je Twitteru poslao popis korisničkih računa za koje se čini da se ponašaju neautentično, a Twitter ih je pregledao i suspendirao u skladu sa svojim pravilima.

"Naš glavni prioritet je zaštita ljudi. Ostajemo budni u pogledu koordiniranih aktivnosti na našoj usluzi. Koristeći tehnologiju i ljudski pregled, proaktivno i rutinski rješavamo pokušaje manipuliranja platformom i umanjujemo ih opsežno analizirajući milijune računa svaki tjedan zbog kršenja naših pravila u ovom području", rekao je glasnogovornik Twittera Marco Bilello.

Twitter istražuje neautentične mreže korisničkih računa kako bi provjerio može li ih pouzdano pripisati aktivnostima vezanim uz neku državu, objavila je kompanija, ali taj proces može potrajati nekoliko mjeseci. Još nije povezala ovu mrežu ni s kim tko radi za kinesku vladu.

Zbog toga što je Schliebsov tim brzo identificirao mrežu, utjecaj u stvarnom svijetu vjerojatno je bio skroman: "Upozorili smo Twitter na mrežu računa, a oni su zaustavili upravo kad je počela dobivati na snazi, kada je bila u fazi rasta".

Zašto baš jastozi?

Industrija jastoga u američkoj saveznoj državi Maineu već je nekoliko godina u unakrsnoj vatri kinesko-američkih trgovinskih odnosa. Prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva, izvoz američkih živih jastoga u Kinu, velikog kupca morskih plodova, opao je 2019. godine za više od 40 posto nakon što je Kina tijekom trgovinskog rata što ga je pokrenuo bivši američki predsjednik Donald Trump uvela visoke carine na američke jastoge. Izvoz američkih jastoga u Kinu oporavio se 2020. godine, jer je Kina ublažila ograničenja u industriji. No, neki su stručnjaci zabrinuti zbog mogućnosti budućih sankcija morskih plodova u Kini.

U studenom je Kina ograničila uvoz australskih jastoga uslijed višemjesečnog diplomatskog i trgovinskog spora. Također je neformalno ograničila uvoz norveškog lososa nakon što je kineskom aktivistu dodijeljena Nobelova nagrada. Neki članci koji ukazuju na jastoge iz Mainea povezuju se s izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenim u ožujku u kojem se kaže da virus SARS-CoV-2 može dugo preživjeti u smrznutim i rashlađenim proizvodima i ambalaži, što daje znanstvenu osnovu za mogućnost da je takav uvoz mogao prenijeti virus.

"Ustanove javnog zdravstva iz cijelog svijeta sa sigurnošću su izjavile da uvozna hrana nije uzrok širenja covida-19. Maine Coast nema podataka koji potkrepljuju ovu tvrdnju", rekao je Tom Adams, vlasnik Maine Coasta, veleprodajnog trgovca jastozima iz Mainea čije je sjedište spomenuto u nekim kineskim člancima.

Adams je dodao kako neutemeljene glasine nisu utjecale na njegovo poslovanje. Neki članci lažno sugeriraju da su slučajevi plućnih bolesti koje je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Maineu identificirao kao posljedicu korištenja e-cigareta možda bili prva skupina slučajeva covida-19. CDC iz Mainea rekao je da tvrdnje nemaju znanstvenu podlogu.

"Čini se da ove tvrdnje stvaraju neosnovanu vezu između pojedinaca koji su trebali liječenje u Maineu zbog ozljeda pluća povezanih s e-cigaretama i činjenice da jastozi žive u vodama u blizini te bolnice", rekao je Robert Long, glasnogovornik CDC-a u Maineu.

Kinesko veleposlanstvo: Kina je najveća žrtva dezinformacija

Kai Yan, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji, rekao je da se Kina protivi izmišljanju i širenju dezinformacija. "Kina je najveća žrtva dezinformacija, a počinitelji su neki političari i mediji u SAD-u i nekoliko zapadnih zemalja željni sukoba s Kinom", rekao je Yan te dodao kako Kina poziva sve članove međunarodne zajednice da rade zajedno na suprotstavljanju i suzbijanju takvih dezinformacijama, koje će neizbježno poremetiti globalnu suradnju u borbi protiv pandemije.

Unatoč brzoj identifikaciji i obustavi korisničkih računa, ista se teorija i dalje širi Twitterom, rekao je Schliebs: "Znatno smo usporili širenje, ali i dalje vidimo koordinirane napore za širenje ove poruke. Čini se da se sada otvaraju korisnički računi koji će zamijeniti one uklonjene u reakciji na našu istragu".

Pročitajte više