Iz Francuske nacionalne knjižnice uklonili stare knjige obložene otrovom

Foto: Shutterstock

Vlasti su iz Francuske nacionalne knjižnice uklonile četiri knjige zbog mogućnosti da se u njihovim koricama nalazi otrovni arsen. Naime, neke knjige iz 19. stoljeća, tiskane u Britaniji, imaju smaragdnozelene korice. Arsen se u to vrijeme često koristio za bojenje knjiga. 

Znanstvenici Sveučilišta Delaware u SAD-u su klasificirali uklonjene sveske kao potencijalno opasne, no knjižnica navodi da bi rukovanje ovim knjigama prouzročilo samo manju štetu po zdravlje. "Ova smo djela stavili u karantenu. Analizirat ćemo ih laboratoriju kako bismo mogli procijeniti koliko je arsena prisutno u svakom svesku", rekao je glasnogovornik Francuske nacionalne knjižnice, a prenosi BBC.  

Poison Book Project (Projekt otrovnih knjiga)

Zbog potencijalne opasnosti su uklonjeni: Knjiga Kraljevskog hortikulturnog društva iz 1862.-1863., dva sveska "Irske balade" Edwarda Hayesa iz 1855. i Dvojezična antologija rumunjske poezije Henryja Stanleya iz 1856. godine. 

Popis potencijalno opasnih knjiga sastavio je Poison Book Project, inicijativa koju su pokrenuli znanstvenici sa Sveučilišta Delaware u suradnji s muzejom Winterthur iz Delawarea. Tim je od 2019. testirao stotine korica knjiga na teške metale i sastavio popis naslova koji su potencijalno opasni. Među njima su bili i oni uklonjeni iz francuske knjižnice. 

Knjižnica u Engleskoj također uklonila knjigu

Izdavači iz viktorijanskog doba koristili su arsen za bojanje uveza. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila protiv dugotrajne izloženosti arsenu u vodi za piće i hrani, rekavši da je tvar vrlo toksična. No nije dala nikakve smjernice za rukovanje s predmetima koji sadrže ovaj otrov.  

Knjižničari u Leedsu u Engleskoj su 2022. otkrili rijetku knjigu prožetu arsenom. Knjiga My Own Garden: The Young Gardener's Yearbook (Moj vlastiti vrt: Godišnjak mladog vrtlara) objavljena je 1855. godine i ima živopisne zelene korice. Knjižničarka je otkrila potencijalno otrovnu knjigu dok je uspoređivala zbirku knjižnice s bazom podataka projekta Poison Book. 

Pročitajte više