Kineska novinska agencija o Savudrijskoj vali: Hrvatska krši međunarodno pravo

Foto: Index/Xinhua/Pixsell/Duško Marušić

O GRANIČNOM sporu između Hrvatske i Slovenije oko Savudrijske vale piše i kineska državna novinska agencija Xinhua, u članku pod naslovom Slovensko-hrvatski granični spor: zastoj se nastavlja.

Posebno je zanimljivo da kineska agencija, iako u većem dijelu članka pokriva temu neutralno, iznoseći argumente jedne i druge strane, u zaključku iznosi tvrdnju da Hrvatska krši međunarodno pravo, kao i arbitražu čije poštovanje joj je postavljeno kao uvjet za ulazak u Europsku uniju. 

Xinhua tako izvještava da dva tjedna nakon što je Slovenija počela u potpunosti implementirati arbitražnu odluku o granici s Hrvatskom, koju je 29. lipnja 2017. iznio Trajni arbitražni sud u Haagu, kontinuirane tenzije i incidenti potvrđuju da će za rješavanje graničnog pitanja trebati još vremena.

Hrvatska krši uvjet koji je dobila za ulazak u EU

Navodi se kako su slovenske vlasti zabilježile preko 1400 incidenata na moru koje Slovenija nakon arbitraže smatra svojim, dok hrvatski ribari, često praćeni hrvatskim policijskim brodovima, i dalje izlaze na ono što smatraju svojim morem u Savudrijskoj vali.

Iako je morska granica sada konkretno određena, implementacija razgraničenja pokazala se vrlo kompliciranom u praktičnom smislu. Kopnena granica tek treba biti utvrđena od strane međudržavne komisije koja zahtijeva suradnju dviju zemalja. 

Dok Slovenija drži implementaciju arbitražne odluke obvezom prema međunarodnom pravu, Hrvatska je odbacuje, inzistirajući da je arbitražni proces kompromitiran. Dijalog između Andreja Plenkovića i Mira Cerara nije urodio plodom, piše kineska agencija.

Slovenija namjerava podnijeti tužbu protiv Hrvatske na međunarodnom sudu pravde, a predsjednik Borut Pahor pozvao je Europsku komisiju da se aktivnije uključi u implementaciju arbitraže. Komisija također inzistira da arbitražna odluka obvezuje obje države. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je i da njegova zemlja neće pustiti Hrvatsku u Schengensku zonu niti podržati članstvo u OECD-u ako Hrvatska ne pristane na implementaciju.

Hrvatski ulazak u EU 2013. odobren je pod uvjetom prihvaćanja međunarodne arbitraže, a Hrvatska sadašnjim odbijanjem krši taj uvjet te međunarodno i europsko pravo, zaključuje Xinhua.

Pročitajte više