Kineski avioni prošle godine izveli rekordnih 380 upada u tajvansku zonu

Ilustracija: EPA

KINESKI zrakoplovi izveli su rekordnih 380 upada u tajvansku obrambenu zonu prošle godine, rekao je u utorak vojni dužnosnik, a think tank povezan s vojskom upozorio je da su napetosti sada na najvišoj razini od sredine 1990-ih.

Demokratski i samoupravni Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije autoritarne Kine, koja otok doživljava kao vlastiti teritorij i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, silom ako je potrebno, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Neprijateljstvo u Pekingu dramatično se povećalo otkako je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pobijedila na izborima 2016. godine, jer odbacuje ideju da je otok dio "jedne Kine".

Testiranje vojnog odgovora

No zveckanje oružjem doseglo je nove vrhunce prošle godine kad je Peking poslao mlažnjake, bombardere i nadzorne zrakoplove u tajvansku zonu za identifikaciju protuzračne obrane (ADIZ).

Glasnogovornik ministarstva obrane Shih Shun-wen rekao je da "380 upada u naš jugozapadni ADIZ 2020. godine znači puno više upada nego prije" te da "predstavlja prijetnju regionalnoj i našoj nacionalnoj sigurnosti."

Kineski zrakoplovi ciljali su to područje "kako bi testirali odgovor naše vojske, izvršili pritisak na našu zračnu obranu i stisnuli zračni prostor za naše aktivnosti", dodao je glasnogovornik.

Pročitajte više