Kina: Ispod površine Marsa smo pronašli geometrijske forme

Foto/Ilustracija: NASA/JPL/CNSA/University of Arizona/Zhang et al.

Na kineskom roveru Zhurong nalazi se radarski sustav kojim se može prodrijeti ispod površine Marsa i bolje zaviriti u njegovo skriveno podzemno područje. Znanstvenici su objavili nove rezultate skeniranja mjesta gdje je sletio Zhurong i kazali da su na dubini od oko 35 metara uočili nepravilne poligonalne, odnosno višekutne oblike.

Objekti su veličine od nekoliko centimetara do nekoliko desetaka metara. Stručnjaci smatraju da su zatrpani geometrijski objekti zapravo formacije nastale prilikom ciklusa smrzavanja i odmrzavanja na Marsu prije nekoliko milijardi godina, ali da bi mogli biti i vulkanskog podrijetla, nastali nakon hlađenja tokova lave.

Ogroman udarni bazen

Rover Zhurong sletio je na Mars 15. svibnja 2021., čime je Kina postala druga zemlja u povijesti koja je uspješno spustila rover na Crveni planet. Zhurong, nazvan po kineskom bogu vatre, nakon slijetanja istražio je okolno područje, proučavao topografiju Marsa, proveo mjerenja svojim radarom i čak poslao selfie na kojem "pozira" sa svojim landerom. 

Trebao je biti funkcionalan tri mjeseca, ali je uspješno radio nešto više od jedne godine, a zatim ušao u planiranu hibernaciju. O njemu se ništa nije čulo od svibnja 2022. sve do sada, kada su objavljeni novi rezultati skeniranja, piše Universe Today

Utopia Planitia je velika ravnica unutar Utopije, dosad najvećeg poznatog udarnog bazena na Marsu i u Sunčevom sustavu. Procjenjuje se da ima promjer od 3300 km. Kineski rover je tijekom svoje misije prešao 1921 metar. 

Velike klimatske promjene

Kineski znanstvenici navode da je radar na roveru otkrio šesnaest poligonalnih formacija unutar udaljenosti od oko 1.2 kilometra, što ukazuje na to da bi takva vrsta podzemnog terena mogla biti široko rasprostranjena ispod Utopije Planitije. 

Pronađeni geometrijski oblici vjerojatno su nastali prije 3.7 milijardi do 2.9 milijardi godina tijekom kasne hesperijske i rane amazonske epohe na Marsu, s tim da su taj teren naknadno prekrili kasniji geološki procesi. Iako su na površini Marsa već bile zabilježene mnogokutne geološke formacije, ovo je prva naznaka da se one nalaze i u podzemlju Crvenog planeta. 

Ranija istraživanja Zhurongovih radarskih podataka pokazala su da su višestruke poplave tijekom istog vremenskog okvira stvorile nekoliko slojeva ispod površine Utopije Planitije. Stoga znanstvenici smatraju da su za ove neobične oblike odgovorne velike promjene klime na Marsu. 

"Kontrast karakteristika iznad i ispod dubine od oko 35 metara ukazuje na značajnu transformaciju vodene aktivnosti ili toplinskih uvjeta tijekom drevnog marsovskog doba, što implicira da su se na niskim do srednjim geografskim širinama zbivale veće klimatske promjene", objašnjavaju znanstvenici.  

Istraživanje naziva Buried palaeo-polygonal terrain detected underneath Utopia Planitia on Mars by the Zhurong radar objavljeno je u časopisu Nature. 

Pročitajte više