Kinesko gospodarstvo je u gorem stanju nego što se očekivalo

Foto: EPA

KINA je objavila izvješće o stanju ekonomije u travnju koje pokazuje veliku gospodarsku štetu nastalu zbog politike nultog covida.

Maloprodaja i tvornička proizvodnja doživjele su drastičan pad. Premda su predviđanja za kinesko gospodarstvo zbog politike nultog covida bila smanjena, podaci pokazuju da je stanje gore nego što se prognoziralo, javlja CNN.

Najgori pad proizvodnje još od početka pandemije

Maloprodaja se u travnju smanjila za 11.1 posto u odnosu na 2021., pokazuju podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku. Te su brojke gore od prognoze pada maloprodaje od 6.1 posto koju su predvidjeli ekonomisti Reutersa.

U travnju je industrijska proizvodnja pala za 2.9 posto u odnosu na godinu ranije. Ovo označava najgori pad industrijske proizvodnje od veljače 2020., kada je gospodarstvo u Kini gotovo stalo na početku pandemije koronavirusa.

Također, nezaposlenost u Kini porasla je na drugu najvišu razinu u povijesti. Stopa nezaposlenosti u gradovima dosegla je 6.1 posto u travnju, dok je u ožujku bila 5.8 posto. Stopa nezaposlenosti u ožujku je bila na najvišoj razini, čak je bila veća nego u veljači 2020.

Azijske burze, poput Hang Senga u Hong Kongu, šangajskog Shanghai Compositea i Kospija iz Južne Koreje, doživjele su gubitke i pad između 0.3 i 0.5 posto.

Loše prognoze BDP-a

Početkom godine kinesko gospodarstvo bilježilo je u prvom tromjesečju rast od 4.8 posto. No kineske vlasti se posljednje dvije godine bore s koronavirusom, a politika nultog covida donijela je probleme za gospodarstvo. 

Prema zadnjim izračunima CNN-a, do sada je najmanje 31 kineski grad u potpunom ili djelomičnom lockdownu. Šangaj, financijsko i proizvodno središte zemlje, nalazi se preko šest tjedana u izolaciji. Tijekom tog razdoblja brojne su tvrtke bile prisiljene zaustaviti rad, uključujući proizvođače automobila Teslu i Volkswagen te Apple. 

"Mislimo da će rast BDP-a u drugom tromjesečju vjerojatno postati negativan. Vlada se suočava sa sve većim pritiskom da donese nove poticaje za stabilizaciju gospodarstva", rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist investicijske tvrtke Pinpoint Asset Management.

Pomoć države

Vlasti u Kini svjesne su gospodarskih boljki i zato su nedavno poduzele određene korake kako bi olakšale ekonomsku situaciju. Narodna banka Kine objavila je da će kupcima koji kupuju prvu nekretninu sniziti stopu hipoteke.

Šangajska vlada poručila je da će se u gradu od ponedjeljka postupno otvarati trgovine, saloni i restorani. Popuštanje mjera donijet će olakšanje za oko 25 milijuna stanovnika Šangaja. Također, vlada je nedavno obećala pomoć gospodarstvu kroz veću infrastrukturnu potrošnju te podršku manjim poduzetnicima.

Tommy Wu, vodeći kineski ekonomist, rekao je za Oxford Economics da će učinkovitost državnih poticaja uvelike ovisiti o razmjerima situacije s covidom i karantenom. 

"Predviđamo rast BDP-a od četiri posto ove godine. Rast će se dogoditi u drugom tromjesečju 2022.", rekao je Wu.

 

Pročitajte više