Kinezi istražuju konjak, sumnjiva im cijena. Francuzima sumnjiva kineska istraga

Popust na konjak u Kini iznosi 15.88 posto i "neobično je skroman u usporedbi sa sniženjima koja aktiviraju službene istrage o mogućem dampingu", tvrde francuski proizvođači.  

Kina je prošli tjedan otvorila istragu o mogućem dumpingu žestica uvezenih iz Europske unije, zaključivši da udruga domaćih proizvođača u žalbi podnesenoj u studenom navodi "relevantne dokaze potrebne za antidampinšku istragu".

Istraga će ispitati mogući damping od listopada 2022. do rujna 2023. i štetu u domaćem sektoru proizvodnje žestica od 2019. do 2023., izvijestili su iz ministarstva trgovine prošli petak.

Napomenuli su da bi postupak trebao biti završen za godinu dana, no u slučaju "izvanrednih okolnosti" mogao bi biti produljen i do sredine 2025.

Udruga proizvođača konjaka BNIC navela je u priopćenju da je kinesko ministarstvo trgovine pokrenulo istragu o navodnom dampingu europskog konjaka na temelju popusta od 15.88 posto.

"Taj se popust čini posebno skromnim u usporedbi s onim što je opće prihvaćeno kao osnova za antidampinšku istragu", tvrdi udruga, dodajući u izjavi za Reuters da to "otvara pitanje stvarnog cilja postupka".

EU je pokrenula više istraga o dampingu kineskog uvoza, pa udruga naizgled sugerira da je Peking odlučio uzvratiti istom mjerom, napominje Reuters.

Proizvođači konjaka uvjereni su ipak da će njihova "buduća komunikacija s kineskim vlastima pokazati da su naše poslovne prakse u potpunosti u skladu s kineskim i međunarodnim propisima".

Vijesti o kineskoj istrazi srušile su u petak dionice francuskih proizvođača alkoholnih pića Remy Cointreaua i Pernod Ricarda, podsjeća Reuters.

Pročitajte više