Kipar Lozica za korčulansku katedralu izradio reljefe blaženih - Marije Petković, Ivana Merza i Majke Tereze

Kipar Lujo Lozica u svojem atelieru na Vrniku kod Lumbarde na otoku Korčuli završio je gipsane reljefe blaženih Marije od Propetog Isusa Petković, Ivana Merza i Majke Tereze, namijenjene korčulanskoj katedrali.

Reljefe je, naime, izradio po narudžbi korčulanskoga župnika don Marka Stanića, a kad se izliju u bronci, bit će izloženi u korčulanskoj katedrali, gdje se već nalazi i reljef blaženoga Alojzija Stepinca, koji je 1944. izradio poznati hrvatski medaljar Ivo Kerdić, te kip sv. Vlaha, koji je izradio svjetski poznat hrvatski kipar Ivan Meštrović.

Govoreći o razlozima narudžbe reljefa, don Marko je rekao kako mu je "nakana da se štuju blaženici, koje često, posebice blaženu Majku Terezu, spominje u svojim propovijedima".

Inače, u Riznici korčulanske katedrale čuva se bogata zbirka medalja koje su, uz ostale, izradili poznati hrvatski kipari: Kerdić, Vanja Radauš, Antun Augustinčić, Želimir Janeš, Ivo Frangeš i drugi.

Akademski kipar Lujo Lozica (Lumbarda,1934.), kipar, slikar i restaurator, sredinom lipnja priprema veliku izložbe svojih radova u Splitu.

(Hina) xmc ysp

Pročitajte više