Kirin se zahvaljuje "majstorima i autorima" s "Ju Bi Tou-a"

VRATIO SE! Nakon antologijskog nastupa u "Otvorenom", koji je poslužio za video-clip na Youtubeu naziva "Kiro prosviro", Ivica Kirin je odlučio napraviti što? Objasniti svoje verbalne bravure na OTV-u, što je ponovno poslužilo za novi clip, ovaj put naziva "Kiro prosviro 2, povratak kralja".

O prvom nastavku "Kiro prosviro", on će reći, "Ja se zahvaljujem tim majstorima i autorima. Kad uzmem kolko je njihov kvocijent inteligencije, onda sam vrlo zadovoljan da mi izvlače moje rečenice". Iz čega li ih samo izvlače?

"Ja sam na kraju, krajeva, školovan i akademski obrazovan građanin, za razliku od onih koji me kritiziraju. I oni na Ju Bi Tou nek pokažu svoju spremu..ovaj..diplome i onda možemo razgovarati", nadmašit će Kirin sam sebe.

"Štaviše čak", reći će Kirin za OTV, on je, "kao ministar unutarnjih poslova, prezadovoljan s radom medija". Zamislite vi to, da u ozbiljnoj političkoj emisiji kažete da s Državnim odvjetništvom surađujete "ne samo na vertikali, nego i dole na horizontali", i onda u jednoj emisiji na lokalnoj televiziji idete to objašnjavati. Vertikala je, reći će ministar MUP-a, gornja razina koja radi na nacionalnoj ravni, a horizontala radi na nižim razinama. 

Hm, ovoga se ne bi postidjeli ni najjači logičari svih vremena. Ta metafora pršti smislom iz svakog kuta. On, "akademski građanin", vidi suradnju kako? Imate jednu razinu, koja je dole, kao neka baza, a imate i drugu razinu, koja je gore, kao neka nadgradnja? Pa vertikala funkcionira, a horizontala ne. Ali kakve to veze ima s izjavom da MUP surađuje s Odvjetništvom  "ne samo na vertikali, nego i dole na horizontali", e to je pitanje na čiji će odgovor hrvatska javnost morati čekati do sljedećeg nastavka iz ciklusa "Kiro prosviro".

Nije to zapravo nešto novo. Ivica Kirin ne zna složiti poštenu rečenicu i to je "sukus" cijele stvari. Kad netko uporno, iz javnog nastupa u javni nastup, pokazuje da mu riječi ne znaju slijediti osnove logike, onda je to obično pokazatelj da mu ni misli nemaju koherentnost. Jedna rečenica se može izreći na beskrajno mnogo različitih načina, ali, ako znate što hoćete reći, onda to i kažete i svi vas razumiju. Ako ne znate, onda to što ne znate misliti prikrivate korištenjem riječi čije značenje vam je strano (kao sukus, vertikala, horizontala), pak ispadate smiješni.

A, upravo je najgore od svega što je jedina svrha Ivice Kirina u hrvatskoj vladi ta da ispada smiješan. I u tom smislu on na određeni način postavlja paradigmu hrvatske politike. Naime, policija teško da je jedan od jačih stupova hrvatske države. Neprestano se uz nju nižu nekakve afere i aferice. A Kirin je tu samo lutkica.

Kad imate USKOK koji provodi 1,8 milijuna kuna vrijedno istraživanje o korupciji, umjesto da korupciju suzbija, kad imate policajce koji s dilerima sjednu na piće, kad policija ne može spriječiti interne ratove kriminalaca koji se ubijaju po ulicama gradova, onda vam postaje jasno da nešto s MUP-om ne valja.

Ali, to ćete zaboraviti kad vidite nevjerojatne jezične forme koje ministar MUP-a izbacuje ali baš svaki put kad nastupi u javnosti, i koncentrirat ćete se upravo na te jezične forme. Taj isti ministar nedavno je smijenio svog pomoćnika lansirajući protiv njega štetnu i nepoštenu medijsku kampanju, koja je tog pomoćnika prikazala kao policijskog moćnika koji vrši financijske malverzacije i tuče ženu (iako ništa od toga nije istinito), ali o tome se rijetko govori, čisto zato što je izjava tipa "o tom nije sukus govoriti" (izrečena u prvom nastavku "Kiro prosviro" serijala) zanimljivija.

A jezične bravure Kirina ne štete pretjerano ni njemu, jer je on ipak čovjek iz naroda, ne štete ni vladi, jer vlada nije kriva što Kirin ne zna složiti rečenicu, a ne štete ni HDZ-u, jer odvraćaju pozornost s bitnoga na trivijalno. Trebale bi štetiti, ali ipak je ovo Hrvatska, u kojoj se od političara traži jako malo. I to vam je farsa koja se danas naziva hrvatskom politikom.

Pročitajte više