Kiša prekinula žetvu u istočnoj Slavoniji

KIŠA je popodne u istočnoj Slavoniji ponovno prekinula žetvu pšenice na županjskom području na kojem je do sada poževeno tek oko polovice usjeva, rekao je za Hinu direktor županjske Poljoprivredne zadruge "Napredak" Marko Bačić.

Po njegovim riječima današnje oborine štetit će kakvoći pšenice koja je već imala visok postotak vlage te se u nastavku žetve mogu očekivati smanjeni prinosi.

"Zbog vrlo nepovoljna vremena očekivali smo prosječan prinos od barem 4,5 tona po hektaru. Do sada je prosjek bio 4,2 tone, a u nastavku žetve prinos će sigurno biti još manji", rekao je Bačić i dodao kako je prijašnjih godina žetva pšenice uobičajeno završavala do 15. srpnja.

"Ne pamtim kad smo zadnji put imali ovako lošu godinu", nastavio je i upozorio kako je stanje jednako loše na cijelom županjskom području od Babine Grede u zapadnom do Strošinaca u istočnom dijelu županjske Posavine.

Poljoprivredna zadruga "Napredak" ove je godine s kooperantskim seljačkim gospodarstvima ugovorila proizvodnju pšenice na oko 2700 hektara.

Kiša je popodne u istočnoj Slavoniji prekinula žetvu i na vinkovačkom području.

Pročitajte više