Ove liječnice iz Klaićeve izvode revolucionarne zahvate

Liječnici u Klinici za dječje bolesti postigli su veliki uspjeh u zahvatima u kojima je djeci ugrađen dinamički stent jednjaka, što im omogućava nesmetano gutanje. Stenozu jednjaka kod djece može uzrokovati rođenje ili teške ozljede.

Prije je djeci s ovim problemom često bilo potrebno širenje jednjaka, što je uključivalo postupke koji se obavljaju ponekad svaka dva tjedna pod općom anestezijom. Zahvaljujući novom zahvatu, njihovi problemi su trajno riješeni, čime je hrvatska nacionalna dječja bolnica postala treći centar u svijetu koji provodi ovakve operacije.

"Ovo je važno za nas, ali još više za pacijente koji više ne moraju prolaziti kroz brojne prethodno nužne procedure. Prije su svakih nekoliko tjedana morali na dilatacije koje su obuhvaćale endoskopski postupak, opću anesteziju i hospitalizaciju", izjavila je Iva Hojsak, predstojnica Klinike za pedijatriju u Klinici za dječje bolesti Zagreb, za RTL Danas.

Hojsak je dodala da su rezultati operacija ohrabrujući: kod jednog djeteta stent je uspješno uklonjen i jednjak je ostao dovoljno prohodan, dok je drugo dijete nedavno primilo stent, s nadom u jednako dobre ishode.

"Funkcija stenta je ta da taj promjer jednjaka održi trajno i da se to više ne vraća. Konzistencija hrane ovisi o tome kako se jednjak širi, od kašaste prema krutoj hrani. Kada vidimo da tolerira krutu hranu to je znak da stent može ići vani i da smo završili liječenje", rekla je Ana Močić Pavić, gastroenterologinja u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Pročitajte više