Klaunovi doktori razveselili djecu u bolnici. "Naša misija je da donosimo radost"

Foto: Index

ONI SU profesionalni istjerivači lošeg raspoloženja iz bolničkih soba. Njihov smijeh je zarazan, a toplina koju donose ima veću snagu od dijagnoza i straha. Klaunovi doktori svojom veselom igrom i vještinama najmlađim pacijentima donose radost kad im je najpotrebnija.

U splitskom KBC-u malim pacijentima dolaze s najbitnijom misijom, a to je vraćanje osmijeha na njihova lica. Često ih posjećuju u njihovim sobama, a ponekad se svi zajedno druže i uvježbavaju razne vještine.

Doktorica Iskrica vratila osmijeh na mala lica 

 

Kada treba plesati i pjevati, tu je doktorica Iskrica, koja ih je u sklopu programa Cirkus Pacijentus naučila vrtjeti tanjure, žonglirati i izvoditi razne trikove. No, kako kaže Iskrica, njihova je najveća misija olakšati im teške dane u bolnici.

"Naša misija je da donesemo radost, smijeh i veselje osobama kojima je to najpotrebnije. Dakle djeci u bolnici, starijima i nemoćnima i osobama koje su u kriznim situacijama. Reakcije su razne, iako ljudi misle da je to uglavnom smijeh, djeca često znaju biti i u čudu. Ali najviše nas veseli kada im mahnemo kroz prozor, a oni nam se već tada osmjehnu iako ih boli", kazala je Mirta Lučin, koja već godinama utjelovljuje doktoricu Iskricu.

Magistrica je edukacije povijesti umjetnosti i hrvatskog jezika i književnosti, a kaže kako je od malih nogu voljela scenu i ples. Crvenim nosovima pridružila se jer joj se svidjela ideja da umjetnost klauna uvede na mjesta gdje je to bilo prijeko potrebno.

"Nisam niti slutila koliko pozitivnog utjecaja ima prisutnost klaunova doktora u bolnicama ili domovima za starije i nemoćne osobe. Kao izvođač mislila sam da je pljesak nakon izvedene točke nešto najljepše na svijetu sve dok nisam počela raditi s djecom i starijim osobama. Nevjerojatno je koliko jedan mjehurić od sapunice, jedna otpjevana nota ili samo jedan mali osmijeh mogu donijeti sreće tamo gdje je najpotrebnija", priča nam Mirta.

"Nisam se nadala da ću u bolnici upoznati klaunove"

Mali pacijenti Laura i Luka su na radionicama svladali razne cirkuske vještine, a roditeljima i publici u splitskoj bolnici pokazali su kako se može vrtjeti duga traka, ali i žonglirati. 

"U bolnicu sam došla tek jučer i u jedan dan sam naučila vrtjeti ovu dugu traku. Bilo mi je zabavno i nisam se nadala da ću u bolnici upoznati klaunove doktore. Voljela bih da češće dolaze i uče nas cirkuske vještine", rekla je Laura s osmijehom na licu. 

Iako u svom nazivu imaju riječ doktor, oni nisu liječnici, već educirani umjetnici za rad s najranjivijim skupinama u društvu. Trinaest godina diljem države svojim kreativnim pristupom uče djecu kako svoju bol mogu preobraziti u snagu.

Krenuli su tek s nekoliko klauna doktora koji su jednom mjesečno odlazili u bolničku vizitu. S godinama se priča razvijala, rastao je broj bolnica, ali i djelatnika. Danas u 16 bolnica redovno dolazi 30 klaunova doktora.

Osim programa Cirkus Pacijentus, dva klauna u svojim redovnim posjetama bolničkim sobama i hodnicima kroz igru i smijeh djeci daju priliku odmaknuti se od težine trenutka. Pristup Crvenih nosova u radu s djecom na liječenju u bolnicama, kažu, duboko je suosjećajan.

Klaunovi individualno prilaze svakom djetetu, nastojeći smanjiti strahove i stvoriti okruženje ispunjeno smijehom. Djeca dobivaju trenutke predaha od dijagnoza, a kažu kako im bolnica postaje mjestom igre, čarolije i nade. Klaunovi u svakom posjetu procjenjuju trenutno psihičko stanje djeteta te ističu kako u roku od nekoliko minuta znaju koja će doza i vrsta humora biti najbolja.

Podrška su djeci i tijekom pripreme za kirurški zahvat ili kada se od istog oporavljaju. 

"Mali pacijenti tada su u iznimno velikom stresu pa im prisutnost klauna predstavlja distrakciju i donosi im veliko olakšanje. Kada dođe vrijeme zahvata, klaun s medicinskim osobljem prati dijete do operacijske sale kako bi taj inače neugodan period bio što sigurniji i opušteniji.

U fokusu više nisu brige, već klaun sa svojom pažljivo osmišljenom igrom. Programom Intenzivan osmijeh, klaun djeluje i kao prijateljska veza između djeteta i liječnika. Opuštenost djeteta prenosi se i na roditelje i emotivno stresnom danu pruža trenutke olakšanja", kazali su iz Crvenih nosova.

Smijehom vraćaju nadu u bolničke sobe

Razveseljavajući djecu u teškim trenucima, klaunovi doktori pomažu i roditeljima koji kažu kako im osmijeh umjesto tuge i boli vraća nadu da će njihova djeca ozdraviti. Uz to, napominju kako djeci skrate i vrijeme koje u bolnici sporo prolazi. No i njima osigura par minuta vremena kako bi uspjeli ručati ili otići po stvari dok klaunovi zabavljaju djecu.

Niz je pozitivnih primjera koji sa sobom donose klaunovi u splitsku bolnicu. Posebice u vrijeme blagdana kada su djeca i roditelji udaljeni od obitelji. Humorom olakšavaju komunikaciju između medicinskog osoblja i pacijenata, a i odvraćaju im pažnju od neugodnih pretraga.

Klaunovi doktori dio su međunarodne organizacije RED NOSES International, kroz koju prolaze edukacije i dobivaju međunarodni certifikat kako bi mogli potaknuti terapeutski učinak smijehom.

Kako bi obukli kute i stavili crvene nosove, moraju proći audiciju koja se prema potrebama organizira u gradovima u kojima djeluju. Kada izaberu kandidate, kažu kako slijedi njihova edukacija koja nikada ne prestaje, jer to je poziv veći od samog posla.

Pročitajte više