Fond branitelja težak 900 milijuna kuna, a žele i 7 posto dionica HEP-a

Foto: FAH

NAKON što je Vlada najavila prodaju 25 posto HEP-a, dio kolača od prodaje očekuju i branitelji. Unatoč tome što Vlada od 2010. nema zakonsku obavezu puniti Fond hrvatskih branitelja već im je to ostavljeno kao mogućnost, branitelji u njega očekuju prijenos dijela dionica HEP-a.

Indexu je to potvrdio Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije. On je Indexu otkrio koje sve tvrtke pune Fond kao i što planiraju s dionicama HEP-a ako ih dobiju.

"Naravno da trebamo gledati što zakon kaže, a iako Vlada nema zakonsku obavezu puniti naš Fond, normalno je da očekujemo od premijera da dio dionica od prodaje HEP-a pripadne braniteljima.
Opstojnost tog Fonda ovisi o njegovom punjenju tako da očekujemo sedam posto dionica HEP-a da pripadne nama.

Mi u Fondu hrvatskih branitelja imamo zakladu za pomoć stipendiranju djece branitelja kao i zakladu za pomoć braniteljima vezano za zdravstvene probleme. Trenutno u Fondu imamo dionice desetak tvrtki, među kojima nam najveći prihodi stižu od dionica T-HT-a. Imamo sedam posto njihovih dionica. Upravo od njihovih dividendi mi imamo najviše prihoda, one sačinjavaju oko 98 posto vrijednosti Fonda", rekao nam je Klemm.

Evo tko ga puni

Na upit koje su ostale tvrtke koje pune Fond, rekao je da su tu tiskara Vjesnik i Kutjevo te još nekoliko manjih tvrtki.

"Vrijednost Fonda je sad oko 900 milijuna kuna, sve naravno ovisi o cijeni dionice THT-a. Kad bi dobili dionice od HEP-a, percipirali bi u dobiti i na bazi dionica. Inače oko 60 posto branitelja je u Fondu, a oko 40 posto ih je prodalo svoje dionice.

O tome koliko tko ima pravo na dionice ovisi o tome koliko su dana proveli u ratu. Inače, ako ste branitelj automatski ste u Fondu. Ukoliko vam treba pomoć podnosite zahtjev i postoje točno određeni kriteriji kako se novac dijeli. To se pokazalo jako dobro. Pomogli smo na tisuće branitelja", rekao je Klemm za Index.

Pročitajte više