Klijentima Hypo banke kartice bile blokirane zbog hakerskih napada

Ilustracija: 123rf, Shutterstock

POJEDINI klijenti Hypo Alpe-Adria Bank jučer su dobili obavijest kako ima je banka zbog hakerskih napada privremeno blokirala korištenje prepaid kartice.


"Zbog hakerskih napada, Banka je preventivno, s ciljem onemogućavanja nedopuštenih transakcija te radi zaštite Vaših sredstava privremeno blokirala Vašu prepaid karticu. Sve ostale kartice mogu se nesmetano koristiti. Za vrijeme trajanja blokade neće biti moguće provoditi online transakcije, niti transakcije putem POS uređaja. Podizanje sredstava na bankomatima je omogućeno i sigurno. Ispričavamo Vam se na neugodnosti, ali spomenuta mjera poduzeta je primarno u Vašem interesu, te ćete biti pravovremeno informirani kada privremena blokada bude ukinuta. Za sve dodatne informacije na raspolaganju su Vam naši djelatnici u poslovnicama i u pozivnom centru na broju 0800 14 14. Ispričavamo se što je upravo zbog brojnih poziva, pozivni centar trenutno zauzet", odgovorili su našoj čitateljici iz banke.

Hypo Alpe-Adria Banku pitali smo kada korisnici mogu očekivati prestanak blokade.

"Banka u utorak, 3. svibnja u poslije podnevnim satima poduzela preventivne mjere zaštite svojih klijenata s prepaid karticama. Konkretno radilo se o pokušaju hakerskog napada, a Banka je preventivno, s ciljem onemogućivanja nedopuštenih transakcija, te radi zaštite sredstava klijenata privremeno blokirala njihovu/-e prepaidkarticu (napad je ograničen samo na njih). Sve ostale kartice mogle su se i mogu se nesmetano koristiti. Za vrijeme trajanja blokade klijenti neće biti moguće provoditi online transakcije, niti transakcije putem POS uređaja. Podizanje sredstava na bankomatima je omogućeno i sigurno. Spomenuta mjera poduzeta je primarno u interesu klijenata, te ćete oni biti pravovremeno informirani kada privremena blokada bude ukinuta. Riječ je o standardnoj praksi kod intenzivnijih pokušaja hakiranja, a Banka pritom primjenjuje najviše standarde zaštite klijenata - informativne o tome kako da se sami zaštite te preporuke o istom, kao i mjere poput ove jučerašnje kada se reagira u najkraćem razdoblju od detekcije potencijalne opasnosti", javljaju iz banke.

Nešto poslije 12 sati iz banke su poručili kako je provedena deblokada transakcija kupovine na Prepaid karticama te je u tijeku slanje obavijesti klijentima.

Pročitajte više