Klimatski summit COP28: Veliki jaz između financija i onoga što nude države

Foto: EPA

Financijske obveze gomilale su se na summitu COP28 u Dubaiju dok su delegati nastojali riješiti veliki jaz između onoga što je potrebno za financiranje borbe protiv klimatskih promjena i iznosa koji su do sada države ponudile. Ujedinjeni Arapski Emirati, domaćin ovogodišnje konferencije, obećali su mobilizirati 270 milijardi dolara zelenog financiranja do 2030. putem svojih banaka.

Nekoliko razvojnih banaka najavilo je planove za povećanje svojih napora u financiranju, uključujući pristanak na pauziranje otplate duga u slučaju katastrofa povezanih s klimatskim promjenama. No, čelnici najvećeg gospodarstva u regiji i najvećeg OPEC-ovog proizvođača nafte Saudijske Arabije dosad nisu prisustvovali summitu UN-a, za razliku od njihovog sudjelovanja na prošlogodišnjoj konferenciji COP27 u Šarm el Šeiku u Egiptu.

"Jako vjerujemo u znanost i poštujemo je"

Princ Abdulaziz bin Salman, ministar energetike i ključni pregovarač Saudijske Arabije za klimatske promjene, nije se pojavio na Saudijskoj zelenoj inicijativi, popratnom događaju na kojem su prikazani planovi zemlje za razvoj čiste energije. De facto vladar prijestolonasljednik Mohamed bin Salman također nije održao govor svjetskim čelnicima kako je bilo predviđeno u petak.

Dok su napetosti rasle oko različitih vizija budućnosti fosilnih goriva, predsjednik summita COP28 Sultan Al Jaber branio je svoju ulogu nakon što je Guardian objavio kako on problematizira potrebu za "postupnim ukidanjem" fosilnih goriva.

"Prilično sam iznenađen stalnim i opetovanim pokušajima potkopavanja rada predsjedništva (summita) COP28", rekao je Al Jaber na konferenciji za novinare. "Jako vjerujemo u znanost i poštujemo je", dodao je. Ogromna je količina novca potrebna za energetsku tranziciju, prilagodbu klimi i pomoć u katastrofama.

"Svijet nije na pravom putu da ostvari ciljeve Pariškog sporazuma"

Izvješće objavljeno danas procjenjuje da će tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju trebati 2.4 bilijuna dolara godišnje u ulaganjima kako bi ograničili emisije i prilagodili se izazovima koje donose klimatske promjene.

"Svijet nije na pravom putu da ostvari ciljeve Pariškog sporazuma. Razlog za ovaj neuspjeh je nedostatak ulaganja, posebno na tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju izvan Kine", rekao je koautor izvješća Nicholas Stern, predsjednik instituta za istraživanje klimatskih promjena Grantham Research.

Pročitajte više