Klinika za dječje bolesti o liječenju Ivana Luke Špoljara

KLINIKA za dječje bolesti u Zagrebu priopćila je danas, u vezi različitih napisa o tijeku liječenja petogodišnjeg Ivana Luke Špoljara, da posjeduje lijek endobulin S.D. te da će o njegovu daljnjem korištenju odlučiti isključivo liječnici.

Novinar HTV-a Tomislav Špoljar, otac Ivana Luke, štrajka glađu zbog prekida terapije njegova sina koji boluje od rijetke bolesti imunološkog sustava, poznate kao Kinsbourneov sindrom.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) donio je odluku o prekidu terapije na temelju preporuka dvoje specijalista neuropedijatara koji su ocijenili da terapija ne daje rezultate.

Klinika u Klaićevoj ističe da posjeduje potrebni lijek, neovisno od formalnog postupka odobravanja nabave lijeka u HZZO-u, a o eventualnoj daljnjoj primjeni endobulina odlučit će liječnici isključivo prema pravilima medicinske struke i znanosti.

Klinika se ograđuje od "svih kolateralnih događanja vezanih uz dosadašnji tijek liječenja Ivana Luke Špoljara".

U priopćenju koje je potpisao ravnatelj Klinike Ivan Fattorini, poziva se Tomislava Špoljara da prekine drastični protest, a njegove kolege da mu u tome pomognu.

Špoljar je jučer izjavio da neće prekinuti štrajk dok ne dobije rješenje HZZO-a o nastavku terapije.



Pročitajte više