Klizište zatrpalo selo u Papui Novoj Gvineji. Stižu snimke. "Ima oko 100 mrtvih"

Screenshot: X

U klizištu koje je pogodilo selo Kaokalam na sjeveru Papue Nove Gvineje poginulo je oko 100 ljudi, priopćila je danas Australian Broadcasting Corporation (ABC). Na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama se vidi kako se mještani penju po ogromnoj naslazi kamenja i zemlje te procjenjuju štetu. 

ABC navodi da je do klizišta došlo oko 3 sata ujutro te da spasilačke službe i lokalno stanovništvo izvlače tijela. Reuters nije mogao neovisno potvrditi broj mrtvih. "Izgleda da je zatrpano više od 100 kuća. Za sada ne znamo koliko je ljudi bilo u njima", rekao je za AFP Vincent Pyati, predsjednik lokalne Udruge za razvoj zajednice.

"Jako ih je teško izvući"

Više od 50 kuća, mnoge s ljudima koji još spavaju, zatrpano je u klizištu u selu Kaokalam oko 3 sata ujutro, rekao je telefonom Reutersu mještanin Ninga Role. Broj mrtvih dosegao je gotovo 300, a među njima su i Roleov brat i rođak, kazao je.

Mještanin koji se vratio kako bi pokušao spasiti svoje dvoje djece zatrpan je zajedno s cijelom proširenom obitelji, rekao je Role."To je nemoguća misija, površina koju je zahvatilo klizište je velika i posvuda ima kamenja i drveća. Jako ih je teško izvući", rekao je Role.

Pogođeno selo nalazi se u pokrajini Enga, oko 600 km sjeverno od glavnog grada Port Moresbyja. Premijer James Marape rekao je u izjavi da još nije dobio dovoljno informacija, ali da su vlasti poslale odgovor na katastrofu.

"Šaljemo dužnosnike za katastrofe, obrambene snage i Odjel za radove i autoceste da se sastanu s pokrajinskim i okružnim dužnosnicima u Engi i počnu s radovima, izvlačenjem tijela i obnovom infrastrukture", rekao je Marape.

Pročitajte više