klubovi bez dogovora o novim normama ponašanja u saboru

Sjednica saborskog Predsjedništva proširenog predsjednicima parlamentarnih klubova završila je danas bez dogovora o novim pravilima ponašanja oporbe i vladajućih u sabornici, a klubovi su se dogovorili da će o istoj temi još jednom razgovarati sljedećeg tjedna, rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

SDP-ova zastupnica Milanka Opačić, koja je također nazočila sjednici, ponovila je da oporba zahtijeva da se prestane s praksom prekidanja izlaganja u ime kluba uz pojašnjenje predsjedavajućih da govornik odstupa od teme.

Oporba traži i da se stanka u radu Sabora odredi svaki put kad to zatraži neki od klubova, dodala je.

Sjednicu Predsjedništva prije kraja napustio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, pojašnjavajući novinarima da je to učinio zbog uvreda HDZ-ovca Luke Bebića. "Kad se činilo da smo na tragu rješenja, Bebić je počeo vrijeđati, govoreći da neki u Saboru ne znaju hrvatski jezik", rekao je Tomčić.

Bebić, pak, tvrdi da nikoga nije vrijeđao, nego da je tako odgovorio na primjedbu jednog od oporbenjaka da izraz koji je Bebić upotrijebio nije hrvatski. "Tomčića nisam spominjao, a on se sam prepoznao u mojim riječima", dodao je.

Bebić je podsjetio i da je Sabor u prošlom sazivu zasjedao do kasnih noćnih sati, te da "ne vidi što se u međuvremenu dogodilo da Sabor ne smije raditi u sedam na večer".

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više