Klubovi podržali osnivanje povjerenstva za uništavanje zaplijenjene droge

SVI SABORSKI klubovi podržali su danas Vladin prijedlog da se kroz izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga osnuje povjerenstvo koje bi, umjesto sudova, nadziralo uništavanje zaplijenjene droge.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Andrija Hebrang izvijestio je da postojeća zakonska odredba po kojoj su sudovi obvezni imenovati povjerenstvo za nadzor nad uništavanjem (spaljivanjem) zaplijenjene droge u praksi nije zaživjela.

U povjerenstvu, koje bi osnovala Vlada, bilo bi sedam članova (po jedan predstavnik Vladina Ureda za suzbijanje droga, ministarstava unutarnjih poslova, zdravstva, pravosuđa, obitelji i gospodarstva te Hrvatskog novinarskog društva).

Zaplijenjena droga mogla bi se uništavati tek nakon pravomoćnosti presude, a prije uništavanja povjerenstvo bi drogu moglo ponuditi na prodaju, na dražbi, zainteresiranim proizvođačima lijekova.

Parlamentarni klubovi podržali su osnivanje povjerenstva, ali i pozvali nadležne institucije da se aktivnije uključe u borbu protiv sveprisutnosti droge u Hrvatskoj, o čemu, upozoravaju, svjedoči i sve veći broj registriranih ovisnika i konzumenata.

Šime Lučin (SDP) upozorio je da je Hrvatska vjerojatno jedina europska država koja još nema jasno definirane pojmove droga (ne postoje zabranjene droge već su sve opojne), nema razlike između lakih i teških droga, kao niti između posjedovanja i dilanja.

Zauzeo se za pojačanu edukaciju, posebno mladih, o opasnostima od droge. "Prevencija, prije svega edukacija, najbolji je lijek protiv droge", naglasio je Lučin.

Iako podupire predložene izmjene, Ljubica Lalić (HSS) smatra da se trebalo prisiliti sudove da poštuju zakonske obveze, a ne drugima prepustiti njihov posao. Ističe da bi u borbi protiv droge trebala dominirati struka, da bi politika trebala biti samo kotač koji struci omogućuje učinkovit rad.

Darko Milinović (HDZ) upozorio je da je veća potražnja za drogom na ilegalnom tržištu dovela do snižavanja cijena, a samim time i do lakše dostupnosti droga, pa i oko škola, zbog čega je, ističe, nužna sustavna borba protiv te "kuge 20. stoljeća".

"Treba izgraditi Berlinski zid između naše djece i droge", ocijenio je, ustvrdivši da je HDZ svoj doprinos borbi protiv droge dao i zahtjevom da Ustavni sud ukine Kazneni zakon koji je u prošlom mandatu izglasala vladajuća koalicija, a kojim je dekriminalizirano posjedovanje lakih droga za osobnu uporabu.

S druge strane, SDP-ovci su ustrajali u ranijem stavu da je samo prekršajno kažnjavanje posjedovanja manjih količina lakih droga ima puno bolji preventivni učinak od represije.


Pročitajte više