Knjiga sjećanja "General avnojske Jugoslavije" Zlatka Rendulića

KNJIGA sjećanja Zlatka Rendulića "General avnojske Jugoslavije", tiskane u nakladi "Golden marketinga Tehničke knjige", predstavljena je danas u Zagrebu.

Dugogodišnji pilot, zrakoplovni konstruktor i visoki jugoslavenski vojni dužnosnik opisuje NDH i partizansku borbu, stručna i znanstvena putovanja po svijetu, razvoj ratnog zrakoplovstva JNA, zalazak Jugoslavije i "sramotni slom JNA", te rađanje i perspektivu Hrvatske.

"Cijeli svoj život rukovodim se matematičkim i aerodinamičkim analizama, pa se nisam dao zavesti pogledom s olimpijskih visina. Samo sam želio opisati sudbinu svoje uklete generacije", rekao je na predstavljanju autor.

U knjizi iznosi kako nikada nije mogao shvatiti da postoje Hrvati koji su mogli smatrati da je NDH bila država hrvatskog naroda.

"Da nije prihvatila zločinačke zakone Hitlerove Njemačke i sama ogrezla u zločinu, bio bi to etalon države pogodne za sadržaj šaljivih opereta", rekao je Rendulić.

AVNOJ je bio spas, i to najviše za Hrvatsku, i njegova ideja pripadala je matici koja je odnijela u nepovrat nacističku Njemačku i njezinu tvorevinu NDH, kazao je.

Rendulić dobro uočava da je s nestankom bipolarnog svijeta i perspektivom ujedinjene Europe nestalo razloga za Jugoslaviju, u čemu je JNA postala vojskom koja se bori protiv jugoslavenskih naroda, ocijenio je na predstavljanju povjesničar Ivo Banac.

Po njegovim riječima, Rendulić ispravno smatra da Hrvatskoj treba mir i zato je jedini realan put za vojnu sigurnost zemlje ulazak u NATO, a ulazak u EU jedini put za ekonomski prosperitet i približavanje zapadnoeuropskim standardima.

"Radi se o vojnom stručnjaku koji je sudjelovao u kreiranju događaja i on ih iznosi i tumači jasnim i argumentiranim stavovima", rekao je Vlatko Cvrtila.

Zlatko Rendulić (Jastrebarsko, 1920.), vojni pilot i inženjer aeronautike, bio je odgovoran za razvoj domaćih zrakoplova, a prije umirovljenja, 1980., osam je godina bio pomoćnik načelnika Generalštaba JNA.

Pročitajte više