KOALICIJSKE SNAGE O ULOZI UN-A I BUDUĆNOSTI POSLIJERATNOG IRAKA

Sjedinjene Države spremne su UNu dati ulogu u poslijeratnom Iraku, no u prijelaznom razdoblju "neizbježno" je da nadzor nad tom zemljom imaju Sjedinjene Države nakon pobjede koalicijskih snaga, izjavio je u srijedu australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer za ABC radio.

On je ocijenio da su se dužnosnici administracije Georgea W. Busha, poznati kao protivnici bilo kakve uloge UN-a u Iraku, morali povući.

U međuvremenu je američki veleposlanik u Parizu Howard H. Leach izjavio da će SAD, glede obnove Iraka, sam "donijeti odluke ovisno o interesima iračkog naroda".

Istaknuo je kako nema nikakva razloga da se bilo koju zemlju isključi iz plana o obnovi Iraka.

"Donijet ćemo odluke ovisno o interesima iračkog naroda i prema zakonima slobodnog tržišta", rekao je američki diplomat za Le Parisien.

O poslijeratnom Iraku u Londonu se pak za BBC oglasio britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, koji tvrdi da nakon pada režima Sadama Huseina u novoj iračkoj vladi neće biti stranaca.

"Radit ćemo na uspostavi reprezentativne vlade proizišle iz iračkog naroda", rekao je Straw.

"U nju bi mogli biti uključeni savjetnici iz drugih zemalja, ali buduću iračku vladu neće voditi stranci", dodao je Straw.

Straw je istaknuo da se Velika Britanija sa SAD-om dogovorila kako je neophodno da buduću iračku vladu "potvrdi UN".

Pročitajte više