Koalicijski potencijali: "HDZ si je stvorio mnogo neprijatelja, SDP u boljoj poziciji jer nema repova"

POLITIČKA analitičarka Marijana Grbeša u razgovoru za Index prokomentirala je predstojeće izbore nazvavši ih "najneizvjesnijima do sada" te moguće postizborne koalicije, u kojima je, prema njenim riječima "jedino izvjesno da će HNS i IDS sa SDP-om".

"Izborni rezultati su u ovom slučaju u potpunosti izjednačeni. Kad maloj prednosti koju SDP ima, pribrojite glasove dijaspore, dobivate jednake rezultate. Teško je predvidjeti u ovakvoj situaciji tko će sastavljati Vladu", rekla je Grbeša o neizvjesnosti predstojećih izbora.

Prema njenim riječima, ono što će svakako imati velikog utjecaja na odluku o pobjedniku na ovim izborima, je "koalicijski potencijal vodećih stranaka te predsjednik Stjepan Mesić". "U izbornoj noći je bitan onaj jedan glas više i tko ga dobije imat će veće šanse da, koalirajući s drugim strankama, formira Vladu", rekla je Grbeša.

"Sanader je veći pregovarač, no SDP ima veći koalicijski potencijal"

Kada je riječ o HDZ-u i SDP-u, onda "Ivo Sanader ima veće pregovaračke sposobnosti, no SDP ima veći koalicijski potencijal". "HDZ si je ovakvom agresivnom kampanjom i stavovima stvorio dosta neprijatelja. SDP je u puno boljoj situaciji jer nema repova i nije opterećen nekim prošlim odnosima pa će lakše naći koalicijske partnere", pojasnila je Grbeša.

Govoreći o mogućim budućim koalicijama, Grbeša je rekla kako je "jedino što je izgledno to da će HNS i IDS koalirati sa SDP-om", dok "koalicija HSS-HSLS-PGS i HSU mogu sa svima". Od ostalih stranaka, malo je onih koje uopće imaju šanse prijeći izborni prag pa bi HSP, prijeđe li ga, unatoč svojim čvrstim stavovima tijekom predizborne kampanje, "ipak mogao koalirati s jednom od opcija".

I.M.
Foto: Index

Pročitajte više