Kod Knina održana komemoracija žrtvama ubijenima nakon Oluje

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

OPĆINA Biskupija i Srpsko narodno vijeće (SNV) danas su u Uzdolju kod Knina organizirali komemoraciju civilnim žrtvama VRO-a Oluja, na mjestu zločina nad osmero srpskih civila koji su ubijeni na današnji dan prije 26 godina.

Vijeće srpske nacionalne manjine općine Biskupija i udruženje obitelji nestalih Protiv zaborava otkrili su još 2017. spomen-obilježje ubijenim srpskim civilima Uzdolja, s imenima ubijenih, a to je od tada i mjesto gdje se na obljetnicu zločina održavaju komemoracije, priopćili su iz SNV-a.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća žrtvama tog zločina prethodio je vjerski pomen koji je predvodio svećenik Eparhije dalmatinske SPC-a Stanko Anić, a uz načelnika općine Biskupija Milana Đurđevića i saborsku zastupnicu Anju Šimpragu na komemoraciji su sudjelovali i Ognjen Vukmirović, zamjenik župana Šibensko-kninske županije, načelnici susjednih općina, članovi manjinskih vijeća te zamjenici gradonačelnika Knina i Skradina.

Podnesena je kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja

Iz SNV-a su u priopćenju podsjetili da je u kolovozu 2017. Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću podnijela Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja u vezi sa zločinom koji je počinjen 6. kolovoza 1991. u Uzdolju.

"Kaznena prijava Documente, na temelju koje još uvijek nitko nije postupio, oslanja se najvećim dijelom na činjenice u vezi zločina koje je u svojoj istrazi rasvijetlio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, i to prije svega kroz izjave svjedoka. Iz haške istrage, kao i temeljem terenskog istraživačkog rada Documente, proizlazi da su se 6. kolovoza 1995. u jutarnjim satima u zaseok Šare, sela Uzdolje, dovezla trojica muškaraca u maskirnim uniformama HV-a, naoružani automatskim puškama.

Dio starijih mještana koje su zatekli u zaseoku Šare, kao i one koje su priveli na putu do mjesta likvidacije, maltretirali su i zastrašivali, dok na kraju te agonije za privedene srpske civile jedan od trojice naoružanih muškaraca nije pucao, na lokaciji udaljenoj 30 metara od magistralne ceste Knin – Drniš, pri tom usmrtivši Milicu Šare (1922.), Stevu Berića (1933.), Janju Berić (1932.), Đurđiju Berić (1916.), Krstu Šare (1931.), Miloša Ćosića (1923.) i Jandriju Šare (1932.) Jedna je osoba preživjela te je uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1915. ubijena je na kućnom pragu", stoji u priopćenju.

Iz SNV-a su istaknuli i kako je nejasno što priječi DORH da krene u aktivniju fazu istražnog postupka zločina u Uzdolju te su ga pozvali da to učini kako bi obiteljima ubijenih vratio potreban mir i individualizirao odgovornost za taj zločin.

Pročitajte više