Kod Križevaca obitelji izgorjela kuća zbog dimnjaka, vatrogasci upozoravaju

Screenshot: HRT

Peteročlana obitelji Lukačić iz Ivanca Križevačkog prije nekoliko dana ostala je bez doma, izgorjela im je kuća. U Koprivničko-križevačkoj županiji mnogo je kućanstava poput obitelji Lukačić koja se griju na peći na drva. Vatrogasci upozoravaju da zbog neispravnih i neodržavanih dimnjaka postoji velika opasnost od požara, izvještava HRT.

Probudio ih požar

Zdravko je, kao i svakog dana, naložio peć na drva i otišao na posao. Obitelj, dvije kćeri, suprugu i njezina oca kad se probude trebale su dočekati tople prostorije, ali probudio ih je požar.

"Cure su bile gore na katu, a punac u prizemlju, žena se probudila oko pola 5, kad je pogledala iz sobe na balkon, vidjela je da je plamen iznad nje. Kad je izašla u hodnik već je to bilo sve puno dima, odmah je uspaničila cure, počela je vikati 'požar'. Tako su one otrčale u dvorište", rekao je Zdravko Lukačić iz Ivanca Križevačkog.

Vremena je bilo toliko da su uspjele istrčati i spasiti samo sebe. U nekoliko minuta vatra je progutala krovište i potkrovlje, uništila sav namještaj, instalacije. Policijskim očevidom utvrđeno je da je do požara došlo zbog zapaljenja čađe u dimnjaku te prijenosa topline s dimovodne cijevi na gorivi materijal pa se požar proširio na krovište i potkrovni prostor.

Vatrogasci upozoravaju na važnost redovitih servisa

Uslijed većeg zagrijavanja i loženja gdje se postiže velika temperatura, dolazi do samoupale tih dimnjaka. Da li smole u tim dimnjacima, da li čađe i ako oni nisu pravilno izvedeni, ako je došlo do propuštanja tih. Oni prenose toplinu na drvene konstrukcije uz te dimnjake, pa čak i neke kartonske predmete koje ljudi drže po tavanima, čak se suši i meso po tavanima, izjavio je Željko Cvrtila, vatrogasni zapovjednik JVP-a Koprivnica.

Ni obitelj Lukačić nije slutila kakva im opasnost prijeti. U trenu su ostali bez doma, bez osobnih stvari. "KTC nam je izašao u susret, na mjesec dana smo dobili kod njih smještaj u njihovom hotelu, besplatno", rekao je Zdravko Lukačić.

Nadaju se da će u sljedećih mjesec dana pokriti i osposobiti za život par prostorija koje nisu stradale.

Pročitajte više