VIDEO Kod Novske u kombi nagurali 67 migranata, hitna spasila desetke ljudi, uhićeni Bugari

Foto: Pixsell/Igor Šoban

Od 42 migranta kojima je kasno navečer u subotu pružena liječnička pomoć u više hrvatskih bolnica, njih četiri bit će zadržana na daljnjem liječenju potvrđeno je Hini iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu; a policija je izvijestila da je uhitila dvojicu bugarskih državljana koji su krijumčarili ilegalne migrante.

Timovi hitne medicinske pomoći zbrinuli su u subotu navečer u više bolnica 42 muškarca, najvjerojatnije izbjeglica iz Pakistana i Afganistana, koji su u vrlo lošem zdravstvenom stanju zatečeni u kombiju prilikom redovite prometne kontrole na autocesti A3 kod Novske.

Kombi britanskih registracija (na slici) u koji su bila nagurana čak 67 muškaraca zaustavila je sisačko-moslavačka prometna policija u subotu navečer. Pretpostavlja se da su putnici migranti iz Afganistana i Pakistana zemalja koji su ilegalno prešli hrvatsku granicu. U njihovom zbrinjavanju sudjelovala su 22 medicinska tima iz sisačko-moslavačke, brodsko-posavske i zagrebačke županije.

U tijeku je kriminalističko istraživanje, a zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, uhićena su dva bugarska državljanina, priopćila je policija.



Hitna je prvu dojavu dobila od policije u 19,35, a do 22,10 sati zbrinuti su svi pacijenti, odnosno njih 11 u bolnici u Sisku, 17 u Novoj Gradiški, osam u Zagrebu te po tri u Slavonskom Brodu i Pakracu, rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

Gubili svijest zbog ugljičnog monoksida

Putnici su se nagutali ugljičnog monoksida, otrovnog plina bez boje, mirisa i okusa zbog čega su zapali u loše zdravstveno stanje, dok su neki izgubili i svijest. Bili su ozbiljno ugroženi ali su se počeli oporavljati kad su izašli na zrak, kazala je Grba Buljević. Pacijenti su prema njezinim riječima izvan životne opasnosti, ali će trebati vrijeme da se oporave.

Dobar bio migranata bio je pothlađen


U novogradišku bolnicu sinoć je dovezeno 17 osoba. "Četiri osobe su bile teže intoksicirane, te smo ih smjestili u jedinicu intezivnog liječenja, ostale smo smjestili po odjelima. Dobar dio njih je bio i pothlađen, te su svi dobili određenu terapiju", rekao je dr.med. Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška.

"Danas će većina pacijenata biti otpuštena, a petero u novogradiškoj bolnici ostaje na promatranju", potvrdila je za Hinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Potvrdio je to Hini i  dr.med.Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška danas u 10,45 sati.

Kolodziej kaže kako je su svi pacijenti izvan životne opasnosti, te da će iz bolnice biti otpušteno i dvoje maloljetnika za koje se pretpostavlja da su u dobi 12 do 13 godina, dok će među petero zadržanih na liječenju ostati i jedan sedamnaestogodišnjak.

Pušteni iz bolnice u pratnji policije


U sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u subotu navečer je hospitalitirano pet ilegalnih migranata od više desetaka zatečenih u subotu navečer u kombiju na autocesti kod Novske, pružena im je pomoć i svi su u nedjelju ujutro pušteni iz bolnice u pratnji policije.

Pacijenti su bili  vidno iscrpljeni, umorni i gladni, i liječnička im je pomoć pružena na odjelu abdominalne kirurgije. Kako je rekao ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović, pacijenti su utopljeni, primili su infuziju, a potom su i nahranjeni. Budući da je bila riječ o lakšim bolesnicima, relativno brzo su se oporavili, rekao je Hini Dujmenić. Dodao je da četvorica od njih nisu, kad su primljeni u bolnicu, znali ili nisu htjeli dati svoje osobne podatke.

Budući da se stanje migranata preko noći popravilo, u nedjelju ujutro su pušteni iz bolnice u pratnji policije, koja će provesti daljnju obradu.



Iz vlade su za podne najavili izjave ministara unutarnjih poslova Vlahe Orepića i zdravstva Milana Kujundžića, koji će izvijestiti o pronađenoj skupini migranata i njihovu zbrinjavanju. Orepić će izjavu dati u Pločama, a Kujundžić u Ministarstvu zdravstva u zagrebu.

Pročitajte više