Kod Valpova se dijete otrovalo plinom iz bojlera, u bolnici je

Ilustracija

SINOĆ je na području Valpova u kupaonici obiteljske kuće došlo do trovanja plinom djeteta.

Obavljenim očevidom utvrđeno je da je do trovanja došlo oko 22 sata uslijed rada atmosferskog plinskog bojlera za centralno grijanje i povećanja koncentracije ugljičnog monoksida, koji se nalazi u kupaonici.

Djetetu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Neslužbeno se doznaje da je u stabilnom stanju.

>> Atmosferski bojler može vas ubiti. Evo kako možete saznati kakav bojler imate

Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi izvješće o događaju.

Upozorenje policije

Policija upozorava da je plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) nužno servisirati, i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer se time povećava sigurnost, i racionalizirati potrošnju goriva te poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala.

"Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odlaganja i redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice", poručuju iz policije.

"Otvorite prozor kad upalite napu"

"Današnje moderne nape su velikog kapaciteta protoka zraka (do 700 kubičnih metara u minuti). Ukoliko se trošila za grijanje na kruta ili plinovita goriva nalaze unutar stambenog prostora postoji mogućnost uslijed brze izmjene zraka unutar prostorije zbog rada nape povrat plinova u prostoriju a koji nastaju izgaranjem goriva u trošilu. Stoga se preporučuje za vrijeme rada nape držati otvoren prozor", dodaju iz policije.
 

Pročitajte više