Koizumi ne namjerava mijenjati sastav vlade

JAPANSKI premijer Junichiro Koizumi objavio je u ponedjeljak da će zadržati isti sastav vlade nakon što su neslužbeni rezultati izbora pokazali da je njegova koalicija dobila većinu.

"Nastavit ćemo s istim ljudima", rekao je Koizumi odgovarajući na upit novinara namjerava li mijenjati sastav vlade. Dodao je da će osvajanje stabilne većine omogućiti nastavak reformi.

Koizumijeva vladajuća koalicija Liberalno-demokratske stranke (LDP), Nove konzervativne stranke i budističke stranke Komeito dobila je na izborima održanima u nedjelju 275 od 480 mjesta u parlamentu, prema neslužbenim rezultatima izbora.

Japanska vladajuća koalicija prije izbora imala je 287 zastupnika.

Glavna oporbena stranka, Japanska demokratska stranka, dobila je 177 zastupničkih mjesta, 40 više nego u prošlom sazivu parlamenta.

Analitičari smatraju da će nova Koizumijeva vlada, s manjom potporom u parlamentu nego u proteklom razdoblju, teže provoditi zacrtane reforme - smanjivanje javne potrošnje, privatizaciju i jačanje bankarskog sektora.

"Sada neće moći nastaviti s reformama punom snagom", smatra profesor Tokijskog sveučilišta Ikuo Kabashima.

Neki smatraju pak da bi rezultati izbora mogli najviše pogodovati upravo zagovornicima promjena. Očekuje se, naime, da će podijeljeni Koizumijev LDP biti prisiljen na odlučnije reforme ili će vlast morati prepustiti oporbenim demokratima.

"Koizumijev utjecaj u LDP-u može se smanjiti, no u narodu postoji konsenzus o potrebi za reformama koje će raskrstiti sa starim sustavom... Nema vraćanja na staro", smatra Jiro Yamaguchi, profesor sveučilišta Hokkaido.

Pročitajte više