Koizumi traži da i Japan sudjeluje u sjevernokorejskim pregovorima

JAPANSKI premijer Junichiro Koizumi izjavio je u ponedjeljak da razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu ne mogu daleko odmaći ako u njima ne sudjeluju Japan i Južna Koreja, koje nisu pozvane na pregovore ovoga tjedna u Pekingu.

Viši dužnosnici iz Sjeverne Koreje, Sjedinjenih Država i Kine trebali bi su sastati u srijedu u Pekingu, gdje će Amerikanci pokušati uvjeriti Pyongyang da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

"Japan i Južna Koreja će međusobno surađivati. Pregovori neće napredovati ako Japan i Južna Koreja ne budu sudjelovali", rekao je Koizumi.

Pyongyang je u petak objavio priopćenje u kojem je naveo da je počeo s preradom potrošenog nuklearnog goriva, što je provokativni korak koji bi mogao dovesti do početka proizvodnje atomskih bombi.

Sjedinjene Države su kasnije objavile da bi se u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, objavljenog na engleskom, moglo raditi o pogrešci u prijevodu. U verziji na korejskom jeziku, objavljenoj u subotu, kaže se da je Pyongyang u "završnoj fazi" prije početka prerade goriva.

Glasnogovornik japanske vlade Yasuo Fakuda u petak je o sjevernokorejskom priopćenju rekao: "Mi smo razumjeli da je Sjeverna Koreja završila pripreme za preradu potrošenog nukleranog goriva, a da sama prerada još nije započela".

Pročitajte više