KOKETIRANJE POVEĆAVA RAZINU HORMONA

Mladić upoznaje djevojku i istoga trenutka njegovi hormoni dosežu nebeske visine, potvrdilo je novo istraživanje. L

James Rones i njegovi suradnici sa sveučilišta u Chicagu platili su 10 američkih dolara studentima u dobi od 18 do 36 godina da dođu u laboratorij na jednostavno testiranje sline.

Mladi muškarci međutim nisu znali da će prije testiranja pet minuta razgovarati sa zgodnom dvadesetogodišnjom znanstvenom novakinjom, piše časopis Nature.

Kratak susret izazvao je pravu lavinu muških hormona: razina testosterona u slini porasla je za približno 30 posto.

I što je više rasla visina hormona, to je više znanstvena novakinja stjecala dojam da je muškarac koji sjedi preko puta nje želi impresionirati i to, naravno, pričajući o samome sebi.

Budući da se razina testosterona povezuje s libidom, rezultati istraživanja možda su se mogli i predvidjeti - ali dosad nitko nije poduzeo takvo mjerenje, kazao je Peter Ellison sa sveučilišta Harvard, koji je istraživao kako hormoni utječu na naše ponašanje.

Količina testosterona u mozgu mogla bi djelomično utjecati na muškarčevu potrebu za isticanjem, kaže Ellison. Muškarci bi zbog toga, recimo, mogli postati hrabriji ili bezobrazniji - odmah ili s vremenom.

Slična ponašanja uzrokovana testosteronom primijećena su i kod životinja, kada se udvaraju ili pokazuju agresivno ponašanje.

Kod muškaraca, razina testosterona doseže vrhunac u kasnoj adolescenciji ili u ranim dvadesetim godinama - nakon toga sve ide nizbrdo, kaže Elison.

Znanstvenici sve više istražuju kako je promjena intenziteta ovih i drugih hormona povezana s našim mozgom i našim ponašanjem.

Tijekom jednog istraživanja, Ellison je otkrio da oženjeni muškarci ili oni koji su u dugogodišnjim vezama imaju nižu razinu testosterona od onih koji su "još na tržištu".

Još, međutim, nije jasno, smanjuje li brak količinu testosterona ili se muškarci s nižom razinom tog hormona prije žene, objašnjava Ellison.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više