Kolakušić želi referendum o zabrani pobačaja, novinara napao da namjerno laže

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MISLAV KOLAKUŠIĆ, najveće iznenađenje europskih izbora, gostovao je na N1 televiziji. 

Govorio je o cijelom nizu pitanja. Objasnio je zašto stalno napominje da mu treba 76 ruku u sljedećem sazivu sabora. 

"HDZ i SDP su zaostavština Komunističke partije Jugoslavije, to je jedna stranka i ovo je priprema za njihovu veliku koaliciju. Ponavljam građanima, moramo imati 76 mandata jer ćemo inače gledati njihovu koaliciju", rekao je Kolakušić naglašavajući da želi biti premijer jer "jedino s pozicije premijera može se mijenjati stvari".

Kolakušić je rekao da se slaže s inicijativom "67 je previše" u tome da je 67 godina previše za rad te da je potpisao za raspisivanje referenduma o tome. 

Drugu inicijativu, onu Živog zida za oduzimanje novca strankama, smatra licemjernom, iako i sam smatra da se političke stranke ne trebaju financirati iz proračuna. Rekao je i kako u Živom zidu ne vidi partnera s kojim bi mogao surađivati u budućnosti, a ne vidi ni nikakve dodirne točke između Živog zida i sebe, jednako kao što ne vidi poveznicu s Dalijom Orešković s kojom, kako kaže, nikad nije kontaktirao.

O izjavama Angele Merkel da nacionalizam pokušava uništiti Europu kaže da mu zvuče bedasto i da su nejasne.

"Što je to nacionalizam? Za mene je nacionalizam kad voliš svoju obitelj, svoj grad i svoju državu. To je izuzetno pozitivno", kaže i dodaje kako u nacionalizmu ne vidi prijetnju.

Kolakušić je govorio i o zabrani pobačaja. Iako uopće nije želio iznositi svoj stav o tom pitanju, rekao je da o zabrani pobačaja treba provesti referendum. 

Kolakušić: Referendum o pobačaju? Nego što bi trebalo?

Novinaru je odgovorio da ne zna gdje bi se drugdje trebalo odlučivati o tom pitanju. 

"Nego što bi trebalo", odgovorio je na pitanje je li referendum pravo mjesto za odlučivanje o pravu na pobačaj. 

Na primjedbu je li odlučivanje o zabrani pobačaja u skladu s Ustavom, Kolakušić je ponovno odgovorio protupitanjem: "A tko je napisao ustav?"

Svoje osobno mišljenje o zabrani pobačaja nije htio iznositi. 

"Vlast proizlazi iz naroda. Ustav je napisao narod. Što bih ja zaokružio moja je osobna stvar. Moje osobno mišljenje o tome apsolutno je nebitno", rekao je.

Želi i referendum o uvođenju eura

Kazao je i kako je apsolutno za referendum o uvođenju eura. 

Na pitanje treba li se, po uzoru na novi austrijski zakon, zabraniti ustaške simbole u Hrvatskoj, ponovno je novinaru odgovorio protupitanjem što točno piše u toj odredbi.

Kada mu je novinar odgovorio da se eksplicitno spominju ustaški simboli i ponovno ga upitao treba li te simbole zabraniti u Hrvatskoj, Kolakušić je odgovorio: "Koji dio?" pa rekao da mora vidjeti što točno piše u austrijskom zakonu, jer ne može samo vjerovati na riječ, a onda je i napao novinara. 

"Vaš jedini zadatak je da i dalje potičete podjele u Hrvatskoj", rekao je Kolakušić.

Svađa s novinarom

Na pitanje je li mu Živi zid opcija za koaliranje, odgovorio je da nije. 

Kada ga je novinar upitao zašto nije, odgovorio je: "A zašto bi?"

Ponovno je potvrdio da želi na parlamentarne izbore ići s Pantovčaka te je ustvrdio kako to nije u nikakvoj suprotnosti s Ustavom. 

Kolakušić se ubrzo na pitanje o njegovoj izjavi o državama koje imaju objedinjena ministarstva policije i pravosuđa, a da im je na čelu premijer, baš kao što to želi biti i on, uspio i posvađati s novinarom.

Optužio novinara da namjerno laže

Novinar mu je, naime, rekao kako su ti sektori organizirani u Švicarskoj, Nizozemskoj i Norveškoj koje je spominjao Kolakušić na što mu je novoizabrani EU parlamentalac uzvratio da su to laži.

Novinar mu je kazao kako su to informacije koje su danas dobili od veleposlanstva tih zemalja, no Kolakušić je ustrajao, pozivajući se na informacije koje je izguglao. "Nema potrebe da vi to sada iznosite"; rekao je Kolakušić. Opovrguo je da je ikada kazao da su ministarstva u tim zemljama spojena s funkcijom premijera.

"Vi sada namjerno lažete", rekao je novinaru. "Ako vi to meni pokažete dobit ćete od mene što god želite. Ako ne, ja tražim od vas da prestanete biti novinar", rekao je još.

"Nitko od njih nije zaslužio novi mandat, oni moraju nestati"

Govoreći o kandidaturi na predstojećim predsjedničkim izborima, rekao je: "Ako ostvarimo 600.000 glasova na predsjedničkim izborima, idemo ih pomesti na parlamentarnim. Ako ne, ja nisam ta snaga koja može promijeniti Hrvatsku i ostajem u Europskom parlamentu." Nakon predsjedničkih izbora planira se kandidirati i na parlamentarnim, ali u slučaju da ne pobijedi, neće biti oporba. "To ne služi ničemu", govori. 

O tome zašto Kolinda Grabar-Kitarović nije zaslužila drugi mandat, kaže: "Nitko od njih nije, oni moraju nestati. Kad sam najavio svoju kandidaturu, rekao sam da moramo u potpunosti maknuti sve postojeće strukture inače će država nestati."

 

Pročitajte više