Kolarić: Petrov i Prgomet imaju različite ciljeve. Prgometu je krajnji cilj rušenje Karamarka

Screenshot: N1

KOMUNIKACIJSKA stručnjakinja i nekadašnja članica SDP-a Aleksandra Kolarić, koja je izbačena iz stranke, gostovala je danas na televiziji N1 u emisiji Novi dan. Komentirala je situaciju nakon izbora, MOST te SDP i HDZ.

Opisala je s koje pozicije ulaze SDP i HDZ u pregovore s MOST-om.

"Njihove pozicije su jasne - MOST stalno govori da moraju pristati na reforme, a pristat će i jedni i drugi. Da im MOST sad kaže da Milanović mora dolaziti na posao u 8 i raditi do 19 sati, bez pauze za ručak u Taču, oni će pristati, a na sve će pristati i Tomislav Karamarko. Obojica su nevjerodostoni i njihova riječ niti potpis ništa ne vrijedi. MOST-u je to, na ljudskoj razini, jasno. HDZ trenutno nudi više. U MOST-u nije problem s HDZ-om samo to što su njihovi načelnici i gradonačelnici dolazili na vlast nakon pobjeđivanja HDZ-a, već u tome što su različiti ciljevi Petrova i Prgometa. Prgometu je ključni cilj rušenje Karamarka. Što se lidera velikih stranaka tiče, odletjet će onaj koji ne formira vladu, vremenom možda i onaj drugi, jer obje su stranke s ovakvim vođama opasnost za demokraciju. Petrova zanima jačanje MOST-a koji je njegova primarna opcija, koju on vvidi kao novu desnicu, različitu od ove, a koliko je to realno, to ćemo vidjeti", rekla je Kolarić.

Rekla je kako nije toliko bitno što je dobro za pojedinu stranku, već se radi o preživljavanju Milanovića i Karamarka, zbog čega nije pozitivan ishod za jednu od velikih stranaka da dozvoli formiranje vlade s drugom opcijom te da se ponove izbori za godinu dana.

"Ovdje se odlučuje na razini preživljavanja njih dvojice. Ako bi izbori bili za godinu dana, stranka ima šansu dobiti čistu većinu, ako se reformira. Ovako su te dvije stranke totalitarne, a oligarhija oko vođa je poslušnička i samo kima glavom, ne razmišljajući o budućnosti stranke i idejama."

Smatra da SDP neće odustati od Zorana Milanovića kao premijera


"SDP neće odustati od Zorana Milanovića, on neće odustati od toga. On na određeni način misli da će vremenom pobijediti protivnike i pobjeđivati do kraja vremena. Nije ključna stvar novo lice, Zoran Milanović je to bio pa vidimo kako se to razvilo. Plenković nije nov, ali šuti, ima određenu političku mudrost i jasnu ambiciju. Prgomet nije oprostio što se dogodilo u HDZ-u i ima jaki politički interes da makne Karamarka, a budući da nema tamo puno kadrova, Plenković iskače. Bio je Kosoričnin i bezbolno je prešao na Karamarkovu stranu. To su sve političari ispod Sanaderove kabanice - Plenković, Milanović, Grabar-Kitarović, sve je to Sanaderova škola. Plenković je najbliža inkarnacija Sanadera, ne mislim tu na kriminalne radnje, nego po komunikaciji, nastupu, retorici... Milanović je razbarušena verzija Sanadera."

Uvjerena je kako Hrvatska ima vremena za još jedne izbore

"Hrvatska ima vremena za sve što nosi promjene, izgubili smo zadnje četiri. Ima vremena i za to da novi izbori dođu za 6 mjeseci - to je malo, ako će nova vlada donijeti promjene."

Tvrdi da je Kolindi u interesu da Karamarko bude premijer te odgovorila koliko ovakvo stanje može trajati.

"Po Ustavu ovo može potrajati mjesec dana po svakom mandataru. Zanimljivo će biti vidjeti što će predsjednica napraviti, jer i njoj je u interesu da Karamarko ne bude premijer. U tom slučaju, njena uloga pada u sjenu. U svakom slučaju, ona stranka koja formira Vladu, može se reformirati i donijeti nova lica. U slučaju neformiranja vlade postoji niz pitanja na koja Milanović i krugovi oko njega moraju moraju odgovoriti - u što su ulupani novci, zašto nije napravljeno ništa, zašto se samo klimalo glavom, dok smo vidjeli kako su prošli Komadina, Bernardić i Rajko Ostojić, koji su mislili svojom glavom."

Pročitajte više