Kolegin teorem: Srpsku zastavu je bilo nužno skinuti zato što nije ne-srpska

PLANIRANO druženje zadarskog gradonačelnika sa sudionicima rukometnog prvenstva u Zadru "upropastili" su Srbi, koji se sasvim opravdano nisu odazvali sastanku. "Zašto bi se željeli družiti sa čovjekom koji je zbog zastave Srbije naredio uklanjanje svih zastava s Narodnog trga", upitala se srpska delegacija, a odgovor je stigao na konferenciji za novinare koju je priredio Živko Kolega.

"Zastave su postavljene na Narodni trg bez prethodnih konzultacija sa mnom. Ja sam smatrao da bi puno bolje bilo postaviti ih ispred dvorane na Višnjiku. No, kao organizator, snosim odgovornost na ovu mjeru, koja možda jest nepopularna, ali je nužna", pokušao se još jednom oprati Kolega od sramote koju je svom gradu nanio u očima civiliziranog svijeta i koju je kritizirao čak i njegov "nadređeni" Božidar Kalmeta.

Za sve su krivi mediji. A tko bi drugi bio kriv?

No, Kolega tvrdi kako je srpska zastava morala biti skinuta zbog "tenzija koje su prerasle razinu sportskog događaja", a za sve je okrivio "dežurnog pedra" - zločeste medije koji su sve zakuhali i zbog kojih je on morao "spašavati" srpsku zastavu od dežurnih piromana. "Kao odgovornoj osobi bila je moja dužnost reagirati da se smire tenzije. Skidanje zastava bio je preventivni čin", tvrdi Kolega i objašnjava kako su "pojedine skupine najavile divljanje na Narodnom trgu" pa su zastave stoga mogle biti direktan povod neredima.

"Neki su portali pridonijeli stvaranju tenzija tako što su bez ikakvog povoda objavljivali razne senzacionalističke naslove koje Zadar predstavlja kao nacionalistički, a ne domoljuban grad", tvrdi čovjek koji je uvjeren da je Ante Pavelić bio veliki hrvatski domoljub.

"Zadar spada među najsigurnije gradove u Hrvatskoj i u njemu se svaki pojedinac može osjećati sigurno", zaključio je Kolega. Svaki, osim pretučenog Makedonca, direktora Hemofarma kojem su kamenovali automobil, te srpskih rukometaša i njihovih navijača koji se s prijetnjama susreću na svakom koraku, dodali bi mi.

U interesu sporta?!

Jer, prijateljske riječi glavnog tajnika Makedonskog rukometnog saveza Marijana Načevskog, koji je oduševljeno prihvatio Koleginu ispriku zbog onog što se dogodilo njihovom navijaču, teško da mogu išta promijeniti. Opravdanje kako se "takve stvari često događaju na sportskim natjecanjima pa se ovoga puta dogodilo jednom Makedoncu", ne drži vodu kad se u obzir uzme činjenica da je Makedonac pretučen zato što ga je netko zamijenio za - Srbina.

"Bolje da su zastave uklonjene nego da ih je netko ukrao ili zapalio", dodaje Načevski koji smatra da je ta odluka "u interesu sporta". A ne u interesu primitivizma, kao što se dosad činilo. No, možda gospodin Načevski zna nešto čega ostatak civiliziranog sportskog svijeta nije svjestan.

Rukometaše ugostio i počastio popadija

Srpski reprezentativci iskoristili su dan za ono što ih više zanima od protokola, hinjenog gostoprimstva i kurtoazije koju bi im pružio gradonačelnik Kolega. To su mijenjali za obilazak pravoslavne crkve Sv. Ilije te popularnim instalacijama kojima se Zadar trudi impresionirati i privući goste: morske orgulje i pozdrav suncu.

Predvođeni izbornikom Jovicom Cvetkovićem i u pratnji desetak policajaca odvažili su se prošetati Zadrom kao da je Poreč. Paroh Petar Jovanović dočekao ih je širom raširenih ruku i rukometaše počastio poslasticama - suhim smokvama, bademima i orasima te su nazdravili rakijom. Reprezentativci su iskoristili posjetu crkvi i za molitvu, a ondje su zapalili i svijeće.

Petar Vidov
Foto: Pixsell

Pročitajte više