Afrikom bjesni kolera, preko pola oboljelih mlađe od 15 godina. Najgore je u Zambiji

Foto: Profimedia

Fond UN-a za djecu UNICEF izrazio je zabrinutost zbog epidemije kolere koja već mjesecima bjesni istočnom i južnom Afrikom, prenosi dpa.

Do sredine siječnja u 13 zahvaćenih zemalja zabilježeno je oko 200.000 slučajeva bolesti i više od 3.000 smrti. Prema regionalnoj direktorici UNICEF-a, Etlevi Kadilli, ovo je jedno od najgorih izbijanja te bolesti u višegodišnjem vremenskom rasponu. 

Prema UNICEF-u, slučajeva ima u svim pokrajinama Zimbabvea. Stanje je posebno teško u Zambiji, gdje je devet od deset pokrajina pogođeno epidemijom kolere. Više od polovice oboljelih djeca su mlađa od 15 godina, a najgora situacija je u Lusaki. 

Zemlja je upravo primila 1,4 milijuna doza oralnog cjepiva protiv ove po život opasne bolesti.

Epidemija predstavlja velik teret za zdravstveni sustav pogođenih zemalja i ukazuje na slabosti u higijenskoj infrastrukturi, rekla je Kadilli.

El Niño pgoršao situaciju

Koleru uzrokuje bakterija Vibrio cholerae, koja stvara toksin u crijevima. Hrana i voda za piće kontaminirane fekalijama ili povraćanjem bolesnih ljudi glavni su uzročnici širenja bolesti.

Obilne padaline izazvane meteorološkim fenomenom El Niño pogoršale su dostupnost čiste pitke vode u nekoliko zemalja u regiji posljednjih mjeseci.

No, UNICEF ističe da se utjecaj epidemije na djecu ne odnosi samo na zdravlje. "Problem su i prekidi nastave u školama", rekla je Kadilli.

U Zambiji, primjerice, nakon božićnih praznika nastava neće početi do 29. siječnja kako bi se izbjegao rizik od zaraze. "Kako nova školska godina počinje u mnogim zemljama u regiji, ključno je da se u školama uvedu mjere za zaštitu djece od zaraze", upozorila je Kadilli.

Mnogi su slučajevi asimptomatski, a u težim slučajevima gubitak tekućine i soli u organizmu može dovesti do prekida cirkulacije, grčeva u mišićima, ili šoka i smrti unutar nekoliko sati.

Pročitajte više