Nuklearni inženjer o eksploziji u nuklearki Zaporižja: Možda se kontaminira parking

Foto: EPA

Dok se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za planiranje eksplozije ili nekog drugog incidenta u nuklearnoj elektrani Zaporižja, postavlja se pitanje što bi se dogodilo da do takvog nečega uistinu dođe. 

"Postrojenje nije izgrađeno za smještaj trupa i vojne opreme. Elektrane su tu da proizvode električnu energiju i naravno da zabrinjava zlouporaba bilo kojeg industrijskog pogona", rekao je za Sky News inženjer za nuklearne sustave Eugene Shwageraus sa Sveučilišta Cambridge. 

"Moglo bi se kontaminirati parkiralište elektrane" 

"No, nuklearne elektrane su građene prilično robusno te postoji razlika između stvarnih i percipiranih opasnosti. Budući da su reaktori ugašeni prije nekoliko mjeseci, najopasniji proizvedeni produkt fisije, jod-131, sada se raspao na sigurne razine", dodaje. 

"Jod-131 je riskantan jer je istovremeno vrlo mobilan u okolišu i opasan za ljude koji s njime dođu u dodir. No, s obzirom na to da se jod iz prethodnih reakcija sada raspao na sigurne razine, preostali izotopi drugih elemenata ne predstavljaju toliki rizik jer mogu biti ili mobilni ili opasni prilikom kontakta, ali ne oboje", objasnio je Shwageraus. 

Kada ga je novinar Sky Newsa upitao može li velika eksplozija u nuklearnoj elektrani Zaporižja raspršiti preostali radioaktivni materijal i time stvoriti problem, on je odgovorio: "Da, ali samo malo dalje od područja postrojenja, što znači da bi se moglo kontaminirati parkiralište elektrane."

Pročitajte više