Do kada će nas pratiti bablje ljeto? Vraća se obilje sunca, temperature će rasti iz dana u dan

Foto: 123rf, Vedran Tolić

JUČERAŠNJI prvi dan kalendarske jeseni započeo je uz hladno jutro u unutrašnjosti. Najniže jutarnje temperature su se u nizinama kopnenog dijela zemlje kretale od 4 do 7°C.

U gorskim krajevima je bilo još svježije, pa se tako na velebitskom Zavižanu temperatura spustila na 0.8°C. U Gospiću je izmjereno minimalnih 3°C. naravno riječ je o temperaturi izmjerenoj u meteorološkoj kućici na standardnih 2 metra visine. Pri tlu, na visini od 5 cm jutros je u Lici bilo i mraza. U Gospiću je tako na 5 cm od tla izmjerena temperatura od -1°C. U Križevcima 1°C, a u Slavonskom Brodu i Pazinu 2°C.

Uz svježinu jesenskom ugođaju u unutrašnjosti je doprinijela i mjestimična magla. Duž obale su minimalne temperature bile dvoznamenkaste i kretale su se od 11°C na sjeveru do 18°C na jugu. Dan je uz dosta sunca donio na kopnu ugodne temperature od 18 do 20°C, a na Jadranu od 22 do 25 ili ponegdje u Dalmaciji i 26°C, piše Crometeo.

Sunčan i topao vikend

Danas će prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice kratkotrajna magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ujutro i navečer ponegdje umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenome sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 17 do 22, na Jadranu i do 25 °C.

I u subotu će biti pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro mjestimice u unutrašnjosti s kratkotrajnom maglom. Vjetar većinom slab, na Jadranu u noći i ujutro te ponovno navečer ponegdje umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, na Jadranu između 12 i 17 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C, u gorju malo niža.

U nedjelju će biti pretežno sunčano uz ugodne dnevne temperature zraka. Mjestimice će biti umjerene naoblake, a u unutrašnjosti zemlje tijekom jutra i kratkotrajne magle ili sumaglice. Na kopnu će biti slabog vjetra promjenjiva smjera, na Jadranu početkom i krajem dana slabe i umjerene bure, a danju uz obalu mjestimice umjerenog jugozapadnog i zapadnog, prema otvorenom moru sjeverozapadnog vjetra. Jutarnje temperature zraka na kopnu će biti između 7 i 11°C, na moru od 15 do 19°C. U najtoplijem dijelu dana kopneni će predjeli imati između 19 i 23°C, a morski od 23 do 27°C.

Sljedeći tjedan - bablje ljeto

Sudeći prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je novi sunčani tjedan u kojem će dnevne temperature rasti iz dana u dan pa bi se, posebno na obali, opet mogle penjati i do 30 Celzijevih stupnjeva.

Bablje ljeto s obiljem sunca pratit će nas, po dosadašnjih prognozama, najmanje do četvrtka.

Pročitajte više