Koliko dugo će cjepivo biti djelotvorno protiv koronavirusa?

Foto: Epa

TRENUTAČNO ne postoji određeni lijek koji bi mogao izliječiti koronavirus, ali istraživači u Italiji tvrde da je Covid-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu. Ovo otkriće ukazuje na to da kada lijek bude pronađen on može biti od pomoći tijekom dužeg razdoblja, pišu Fox News.

U studiji, koju su sastavila dva neovisna tima iz ove zemlje, uspoređeni su primjerci virusa s početka epidemije s novijim primjercima.

"Mogli smo očekivati desetke novih mutacija nakon toliko infektivnih ciklusa kod pacijenata, ali naši podaci pokazuju da ovaj virus ima jako stabilni RNK, sa samo pet novih varijacija. Virus sa stabilnim genomom je dobra vijest za razvoj cjepiva jer nagovještava da bi učinkovitost cjepiva mogla biti trajna, najvjerojatnije tijekom mnogih godina", smatra Stefano Menzo, upravitelj Odjela za virologiju na Ancona University Hospital.

Potrebna dodatna istraživanja

Liječnica Maria Rosaria Capobianchi s talijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani rekla je da je ovo jako važno za znanstvenu zajednicu u borbi protiv koronavirusa, ali je istaknula i da je potrebno još istraživanja.

"Viralni genomi su dinamični i potrebne su dalje analize ovih preliminarnih podataka kako bi se odredio biološki značaj varijacija gena i istražio evolucionarni put koronavirusa", kaže Capobianchi .

Pročitajte više