Kolinda: Državni vrh je usuglašen o temeljnim državnim stajalištima

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je gradnja LNG terminala bitna za energetsku neovisnost Hrvatske jer možemo postati taoci geopolitičkih kriza koje možda i nisu u našem susjedstvu, ali dovedu do opstrukcije dovoda energenata, što može utjecati na hrvatsko gospodarstvo i političku  stabilnost.

Zalaže li se za LNG terminal? 

Odgovarajući na pitanje novinara u Karlovcu zalaže li se za stacionarni ili plutajući LNG terminal, predsjednica države je rekla kako se u interesu što bržeg rješavanja pitanja dobave plina zalaže za kombinirano rješenje; krenuti s plutajućim, jer se taj brod može kasnije ili prodati, premjestiti ili dati u lizing nekome drugome, a trajno je rješenje stacionarni LNG koji će imati i veće kapacitete.

Vezano za ekološku sigurnost plutajućeg LNG terminala, rekla je kako se on ne razlikuje ni po čemu od nekoga drugog većeg broda te da nema nikakve ugroze okoliša. Dodala je kako sve treba sagledati u razumnoj raspravi, između ostalog i s aspekta otvaranja radnih mjesta na otoku Krku i cijeloj okolici.

Grabar-Kitarović: Državni vrh usuglašava se o temeljnim državnim stajalištima

Na pitanja novinara vezano za Rusiju predsjednica države Grabar-Kitarović je također naglasila da Republika Hrvatska „ne vodi dvostruku vanjsku politiku“, već da se možda razlikuje u nekim elementima i nijansama, a da se hrvatski državni vrh usuglašava o temeljnim državnim stajalištima.

"Mislim da je to i dobro, da smo napravili neku podjelu posla, da nema previše preklapanja i da se usredotočujemo na ono što nam je bitno, a meni je posebno bitno gospodarstvo i promidžba  hrvatskog gospodarstva i gospodarska diplomacija", dodala je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović privremeno je premjestila svoj Ured od 26. do  28. ožujka u Karlovačku županiju.

Hrvatska predsjednica prijepodne je u HGK - Županijskoj komori razgovarala s obrtnicima i gospodarstvenicima Karlovačke županije te je posjetila Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske (HKov) gdje je razgovarala sa zapovjednicima i prvim dočasnicima postrojba HKoV-a.

Tijekom dana predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Slunj gdje će se u Pučkom otvorenom učilištu susresti s građanima, a položit će i cvijeće ispred Spomenika hrvatskim braniteljima.

U Rakovici će se sastati s turističkim djelatnicima Karlovačke županije te položiti cvijeće ispred Spomenika hrvatskim braniteljima i ispred Spomenika Eugenu Kvaterniku. Posjetit će i Vojnić gdje će se sastati s načelnikom i članovima Općinskog vijeća. Nakon toga susrest će se s Hrvatima doseljenim iz BiH.

Pročitajte više