Kolinda kaže da njezin put u SAD nije državna tajna, ali je tajna gdje je bila i što je radila

Ilustracija: Index (Screenshot HRT, Index)

"NIJE, nije. Ma nije moj put u SAD proglašen državnom tajnom nego je riječ o dostavljanju putnog naloga s tog putovanja", rekla je kroz smijeh Kolinda Grabar Kitarović okupljenim novinarima komentirajući činjenicu da je Ured predsjednice odbio dati putni nalog sa službenog putovanja predsjednice u SAD pod izlikom da bi se otkrilo gdje je bila i skim je razgovarala što bi moglo ugroziti njenu sigurnost.

Službe u koje se neće mješati su njeni savjetnici


"Stručne službe su odlučile da su to klasificirani dokumenti i u to se neću miješati", rekla je danas predsjednica novinarima u malo ozbiljnijem tonu.

> VJEROVALI ILI NE Kolindin posjet Americi proglašen je državnom tajnom

No, činjenica je da su te stručne službe, koje spominje predsjednica zapravo njeni savjetnici. Točnije savjetničko vijeće u kojem sjede Maja Čavlović savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost, Dario Mihelin savjetnik za vanjsku i europsku politiku, Mate Radeljić za unutarnju politiku, Marko Jurčić za gospodarstvo, Vito Turšić i Renata Margaretić Urlić savjetnica za društvene djelatnosti.

Nije tajna, ali jest tajna

"Put sam po sebi nije tajna, mi smo ga najavili", nastavila je danas predsjednica. No, činjenica je isto tako da put jest bio tajna, a da predsjednica nikada do sada nije rekla s kim se sastajala tijekom svog posjeta.

"Vjerujte mi, kroz skorije vrijeme vidjet će se rezultati tih razgovora ne samo međusobnih odnosa Hrvatske i SAD-a već i nekih ključnih elemenata koji brinu nas na jugoistoku Europe", zaključila je predsjednica RH.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ove je godine, kao i prošle, proslavila Novu godinu u SAD-u. U oba slučaja bila je riječ o tajnovitom putovanju. Za posljednje putovanje u SAD predsjednica tvrdi kako je njezin put bio služben, iako do danas nije rekla ni s kim se točno sastala ni o čemu je razgovarala s tim osobama.

Do danas nema ozbiljnog odgovora

Hrvatska javnost do danas nije dobila ozbiljan odgovor ni na jedno pitanje oko razloga, sadržaja i rezultata boravka predsjednice Republike u SAD-u, iako su odgovori na takva pitanja obveza koju se predsjednici demokratskih država u pravilu ne usude ignorirati. Isto tako, posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u predmet je interesa Povjerenstva za sukob interesa koje pokušava utvrditi je li riječ o službenom putu ili privatnom putovanju.

Pročitajte više