Kolinda kaže da Švicarska ne prima migrante. Ciriški pravnik je pokopao brojkama

Foto: FAH/Twitter

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović svakim svojim novim javnim istupom produbljuje skandal koji su pokrenule njene nesmotrene izjave koje je dala za švicarsku javnu televiziju SRF prošlog tjedna. Jučer je tako u razgovoru s novinarima na Krku dala niz izjava koje su samo pogoršale skandal koji je izazvala u Švicarskoj.

>> Kolinda je malo pukla: "Tko zna u čijem interesu rade strani mediji"

Podsjetimo, predsjednica je prošli tjedan - u nemuštom pokušaju obrane hrvatske policije - priznala da Hrvatska provodi pushback migranata, tj. njihovo prisilno deportiranje u BiH, kao i da pritom koristi “malo nasilje” ili “malo sile”, ovisno o prijevodu njene izjave za SRF. Problem je što je pushback ilegalan i što MUP mjesecima poriče da provodi takvu politiku, unatoč brojnim dokazima koje su objavili nevladine udruge i mediji. Kolinda je tako posve demaskirala nezakonitu politiku Hrvatske prema migrantima, iako je imala namjeru obraniti je, ali svima je odavno poznato da je predsjednica sklona gafovima.

>> Kolinda u šokantnom intervjuu priznala da hrvatska policija krši zakone

Kolinda tvrdi da su Švicarci na referendumu odlučili ne primati migrante. To je laž

O napadu Kolinde na strane medije i SRF, kao i njihovom odgovoru, već smo pisali, no hrvatska predsjednica je jučer na Krku još svačega nadrobila.

“Koliko znam, u Švicarskoj je proveden referendum kojim se traži da se ne dopušta daljnje migracije u Švicarsku. Dakle zanima me kako bi reagirala švicarska granična policija kad bi se na njihovim granicama našlo onoliko migranata koliko se danas nalazi na granici Bosne i Hercegovine”, izjavila je, između ostaloga, bijesna Kolinda.

Naravno, ništa od toga nije točno, kako je prvi na Twitteru ukazao pravnik na Pravnom fakultetu na Sveučilištu u Zürichu Luka Markić.

Službene švicarske statistike demantiraju Kolindu

U izjavi za Index ovaj doktorand prava ističe da u ovom trenutku u Švicarskoj boravi 59.444 izbjeglice, koje imaju odobreni migrantski status i to prema podacima Državnog tajništva za migraciju.

Nadalje, u Švicarskoj se trenutno nalazi 61.009 osoba koje se nalaze u procesu azila, što znači da su zatražili azil u Švicarskoj, ali da još nije donesena odluka o tome hoće li im biti dodijeljen taj status. Od tih 61-009 osoba njih 46.973 su dobili privremenu dozvolu boravka u Švicarskoj.

Ciriški pravnik Luka Markić: Izjava predsjednice RH nije točna

"Izjava predsjednice Republike Hrvatske u vezi situacije o migrantima u Švicarskoj nije točna. Ne smije se zaboraviti da Švicarska, iako nije članica EU-a, savršeno provodi migracijsko pravo Europske unije tj. Dublinski pakt. Činjenica je da je potrebno paneuropsko rješenje ako se hoće riješiti problem migracije”, rekao je Luka Markić za Index.

Inače, kada je riječ o referendumu koji je Kolinda spomenula, i u vezi toga je izrekla neistinu svojom tvrdnjom da se na njemu tražilo da se “ne dopušta daljnje migracije u Švicarsku”. 

U pitanju je referendum iz 2014. koji se bavio “masovnim useljavanjem” i na njemu se glasalo o kvotama za useljavanje u Švicarsku, a nikako da se ne dopuste daljnje migracije u Švicarsku kako je to predstavila Kolinda.

Pročitajte više