Kolinda o Agrokoru i Sberbanku: "Nisam ni ovlaštena ni kompetentna"

Foto: Hina/Index

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za HRT koji je dala prije povratka u Hrvatsku pojasnila je svoju izjavu o tome da je spremna posredovati između Sberbanka i ovlaštenih institucija.


>> Šef Sberbanka otkrio dosad nepoznate detalje razgovora s Kolindom


"Ne zavaravam se da ja nešto osobno mogu riješiti u svemu tome. Međutim, vidim da postoji buka uz komunikacijskom kanalu da nisu sasvim jasne neke stvari niti s njihove niti s naše strane. Zato sam se ponudila da spojim one ljude koji to rješavaju", poručila je predsjednica.

Dodala je i kako nije niti ovlaštena niti kompetentna za nuđenje rješenja rješenja.

"Ja neću nuditi rješenje jer za to nisam niti ovlaštena niti sam komepetentna ali držim da mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka, ako je potrebno, pomoći u rješavanju ovog pitanja jer ono jest prije svega korporativno. Međutim, nažalost počelo je dominirati državnim odnosima između Rusije i Hrvatske i kao takvo ono se treba staviti u onu pravu sferu u koju pripada", zaključila je predsjednica.

Susret s čelnikom Sberbanke

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je jučer da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.


Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Inicijativa tri mora

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

"Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ - izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture", rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o "striktnoj inicijativi" u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

Suradnja s Rusijom

"Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači", rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

"Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja", istaknula je Grabar-Kitarović.

Pročitajte više